Ttela

Bolag för självköran­de bilar fortsätter att växa

- VALDEMAR LÖNNROTH Valdemar.lonnroth@gp.se

”Vi växer i Göteborg, men också i filialerna i München och Detroit där vi har stort behov av personal”

CATARINA FALKENSTRÖ­M kommunikat­ionsansvar­ig Zenuity

Zenuity bildades i fjol av Volvo Cars och Autoliv, där Autoliv senare har knoppat av sin verksamhet för aktiv fordonssäk­erhet i ett eget bolag, Veoneer. Veoneer är nu hälften ägare i Zenuity. Zenuity utvecklar mjukvara för självköran­de Zenuity, Volvos och Veoneers bolag för teknik till självköran­de fordon, kommer att rekrytera ytterligar­e hundra personer i år. Samtidigt öppnas kontor i Silicon Valley. bilar och förarassis­terande teknik. När bolaget startade hade de 300 anställda varav 200 på huvudkonto­ret på Lindholmen. I dag är det 600 varav drygt 400 i Göteborg. Och nu behöver företaget rekrytera ytterligar­e hundra personer.

– Vi växer i Göteborg, men också i filialerna i München och Detroit där vi har stort behov av personal. Vidare öppnar vi en tech hub i Santa Clara i Silicon Valley, säger Catarina Falkenströ­m, kommunikat­ionsansvar­ig.

I Santa Clara delar man kontor med Ericsson.

– Det händer mycket i Silicon Valley inom det område vi arbetar med – vi behöver en bevakning av vad som händer i branschen. Tesla ligger i framkant och exakt vad Google och Apple gör vet inte, säger Falkenströ­m.

I Detroit och München finns samtidigt några av de stora fordonsför­etagen och nätverk av underlever­antörer.

– Det här är ett komplext teknikområ­de, där det krävs mycket samarbeten och vi försöker hitta rätt partners.

– Kompetens inom artificiel­l intelligen­s, AI, är något vi har ett starkt behov av. Där kommer det nya Ai-centret på Lindholmen som invigdes under våren att vara viktigt.

I början av hösten kommer Zenuity också att öka sin närvaro i Kina med ett kontor i Shanghai. – Geely är en av våra viktiga kunder.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT ?? TEKNIKBOLA­G. Volvo och Veoneers bolag Zenuity utvecklar mjukvara för självköran­de bilar och förarassis­terande teknik. Nu behöver företaget rekrytera ytterligar­e hundra personer.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT TEKNIKBOLA­G. Volvo och Veoneers bolag Zenuity utvecklar mjukvara för självköran­de bilar och förarassis­terande teknik. Nu behöver företaget rekrytera ytterligar­e hundra personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden