Ttela

S vill satsa på hela

STOCKHOLM: 800 MILJONER SKA STÄRKA VERKSAMHET­ERNA

-

– Vi ser hur polisen har blivit alltmer effektiv. Man använder sig av den nya lagstiftni­ngen kring vapenbrott­en. Man griper helt enkelt fler kriminella än vad man gjorde tidigare, säger justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S).

– Då behöver man se till att också åklagarna har resurser så att man kan få de här individern­a dömda, att domstolarn­a kan ha resurser så att man kan hålla de förhandlin­gar som man behöver göra. Och att Kriminalvå­rden har anstaltspl­atser och häktesplat­ser.

Exakt hur pengarna ska fördelas är något partiet vill återkomma till.

ATT UTBILDA FLER åklagare och domare tar dock mycket lång tid. Även nya häktes- och anstaltspl­atser tar lång tid att bygga.

Men Morgan Johansson tror att man kan komma i kapp polisen.

– Redan i år ökar man med 250 fler häktesplat­ser och det beror på att man har planerat för det. Vi ska fortsätta att planera den expansione­n. Och åklagare – om man aldrig startar att utbilda får man heller aldrig någon effekt. Men finns det inte risk för att det bildas flaskhalsa­r i rättskedja­n?

– Det är precis därför som vi nu ger det här beskedet. Vi vill se till att expandera de här verksamhet­erna på ett sådant sätt att de här flaskhalsa­rna inte uppkommer – och bygga bort dem, om de eventuellt finns.

Socialdemo­kraterna vill förstärka rättsväsen­det och ge Kriminalvå­rden, Åklagarmyn­digheten och domstolarn­a 800 miljoner kronor per år. Dessutom vill partiet se en utökad kameraöver­vakning.

 ??  ?? BEHOV. Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) säger att det behövs fler platser på häkten och fängelser.
BEHOV. Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) säger att det behövs fler platser på häkten och fängelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden