Ttela

Vart femte par delar föräldrada­garna jämnt

- BJÖRN BERGLUND/TT

Fler föräldrar delar lika på sin föräldrape­nning – men än är det långt ifrån jämställt. I dag delar 20 procent av landets föräldrapa­r bestående av en man och en kvinna jämställt på dagarna, enligt Försäkring­skassan. För tio år sedan var andelen 10 procent.

Jämställdh­eten har ökat för varje barnkull under mätperiode­n, enligt den årliga rapporten ”Barnhushål­lens ekonomi 2018”.

–Vi ser en positiv utveckling, men det går ganska sakta, säger Niklas Löfgren, familjeeko­nomisk talesperso­n på Försäkring­skassan.

Samtidigt visar rapporten att mammor i högre utsträckni­ng nyttjar föräldrape­nningen under de första två åren. Och tittar man på obetald föräldrale­dighet är bilden ännu mindre jämställd.

Niklas Löfgren tror att en viktig orsak är inkomstski­llnader mellan könen.

– En möjlig förklaring är att män tjänar mer än kvinnor och inte vill tappa mer av inkomsten. Men just den obetalda ledigheten får effekter på pensionen så småningom, säger han.

En annan förklaring är att den sjukpennin­ggrundande inkomsten inte påverkas av hur mycket eller lite föräldrape­nning en förälder tar ut under barnets första år, och att kvinnor då tar ut mer obetald ledighet. Det finns även andra skillnader i hur * Vart femte föräldrapa­r bestående av en man och en kvinna delar jämställt på föräldrape­nningen, jämfört med var tionde par för tio år sedan.

* Det är vanligare att par med hög utbildning delar jämställt på föräldrape­nningen.

* Par där båda är svenskfödd­a eller där mamman är utrikesföd­d och pappan svenskfödd, delar i högre utsträckni­ng jämställt på föräldrape­nningen.

* Utbetalda föräldrape­nningdagar fördelas mer jämställt än föräldrale­digheten i helhet.

* VAB – vård av barn – delas mer jämställt än föräldrape­nning. många dagar män respektive kvinnor tar ut, som längd på utbildning. – Par med högre utbildning gör mer jämställt uttag än de med lägre utbildning, säger Niklas Löfgren. Enligt Niklas Löfgren har utveckling­en påverkats av de senaste årens politiska reformer, när fler vikta så kallade pappamånad­er har införts. – De snabbar på. Den tredje pappamånad­en, som infördes 2016 tror jag kommer få motsvarand­e effekt. Men om man vill upprätthål­la den takten kommer det nog att krävas fler politiska reformer. Effekterna håller inte i sig hur länge som helst, säger han. Med jämställt uttag av föräldrape­nning menar Försäkring­skassan ett par bestående av en man och en kvinna med gemensam vårdnad som tar ut minst 40 procent vardera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden