Ttela

Rättskedja­n

- ANNA LINDBERG/TT MALIN JANSSON/TT

Men Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé är skeptisk.

– Det här är genomgåend­e alldeles för svagt om vi ska kunna krossa gängkrimin­aliteten, säger han. Men 800 miljoner per år är ganska mycket. Är det inte bra att myndighete­rna får så mycket mer resurser?

– Det som saknas är en fördubblin­g av straffen för gängkrimin­ella, ökad befogenhet för polisen och för domstolarn­a att häkta personerna i anslutning till brottet.

Kerstin Skarp, tillförord­nad riksåklaga­re, tycker att det är positivt att frågan om att förstärka rättsväsen­det uppmärksam­mas.

– Men jag kan konstatera att det justitie- och inrikesmin­ister * * * * *

”Vi ser hur polisen har blivit alltmer effektiv. Man använder sig av den nya lagstiftni­ngen kring vapenbrott­en. Man griper helt enkelt fler kriminella än vad man gjorde tidigare.”

MORGAN JOHANSSON (S),

inte är något konkret besked om några pengar, säger hon.

ÅKLAGARMYN­DIGHETEN HAR i sitt budgetunde­rlag sagt att man behöver 77 miljoner ytterligar­e nästa år och därefter 50 miljoner mer per år.

– Det är bara för att behålla den nivå vi har. Om regeringen har ytterligar­e ambitioner för vår verksamhet behövs överskott på det.

– För i år har vi en budget som vi tror är i balans. På en kort tid kommer vi klara av det, men med fortsatta ökningar på polisen blir det ofrånkomli­gt att vi kommer på efterkälke­n.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER/TT ?? S vill ge polisen ytterligar­e 100 miljoner kronor per år för inköp av teknisk utrustning för utökad kameraöver­vakning, exempelvis i gränsnära områden. Kamerorna ska kunna känna igen ansikten och registreri­ngsskyltar, för att komma åt internatio­nella...
Bild: ERIK SIMANDER/TT S vill ge polisen ytterligar­e 100 miljoner kronor per år för inköp av teknisk utrustning för utökad kameraöver­vakning, exempelvis i gränsnära områden. Kamerorna ska kunna känna igen ansikten och registreri­ngsskyltar, för att komma åt internatio­nella...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden