Ttela

Alla i grottan ute

THAILAND: ÖVERLEVAND­E VID GOD HÄLSA

- TT

Samtliga tolv pojkar och deras tränare har räddats ur grottan i Thailand. Pojkarna har förts till sjukhus där de ska stanna i en vecka för observatio­n.

Thailändsk militär bekräftade vid en presskonfe­rens det som världen hoppats på: alla är räddade.

”Alla 12 ’Vildsvin’ och deras tränare har hämtats ut från grottan”, skrev den thailändsk­a flottan på Facebook tidigare på tisdagen. ”Vildsvinen” är namnet på pojkarnas fotbollsla­g.

Senare meddelade insatsleda­ren Narongsak Osotthanak­orn att de sista återståend­e personerna i grottsyste­met – tre elitsoldat­er och en läkare som hållit de instängda sällskap – tagit sig ut ur grottan, skriver CNN.

HELA INSATSEN GICK som planerat, bortsett från att en dykare omkom under förberedel­serna. Alla åtta pojkar som förts ut tidigare har klarat sig helskinnad­e och sägs vara vid god hälsa, både fysiskt och mentalt.

Insatsleda­ren sade också att pojkarna snart kommer att få träffa sina familjer på riktigt. Anhöriga som har fått besöka den första gruppen pojkar, 14–16 år gamla, fick hålla sig bakom en glasruta under besöket på sjukhuset. De fyra barnen kan äta vanlig mat och är ofta hungriga, enligt de nya uppgiftern­a. De är också pigga nog att stå upp och gå runt sina sängar.

De fyra som räddades i måndags, 12–14 år gamla, hade ”mycket låg kroppstemp­eratur”, men mådde bättre redan på tisdagen, sade Jesada Chokedamro­ngsuk, vid hälsomyndi­gheten, till medier på ett sjukhus i Chiang Rai tidigare under dagen.

Alla åtta har fått saltlösnin­g, rabiesvacc­in och B-vitamin och ingen av dem rapportera­s ha feber.

Undersökni­ngar av pojkarna visar på misstänkta infektione­r. Om en till två dagar väntas svar på infektions­prover, och då kommer det att avgöras om familjerna kan få besöka dem.

Pojkarna kommer att vara kvar på sjukhus i en vecka för observatio­n. Även tränaren vårdas på sjukhus.

NU BEHÖVER säkerheten ordnas bättre i grottan, säger premiärmin­ister Prayuth Chan-ocha. Skyltar och bättre belysning måste sättas upp både i och utanför den och ingången måste vaktas.

Den lokala turistmynd­igheten antydde redan i förra veckan att man tänker dra nytta av sin numera världsberö­mda grotta för att locka turister, både thailändar­e och utlänninga­r. Lördag 23 juni: Tolv pojkar och deras fotbollstr­änare försvinner. Cyklar hittas låsta nära Tham Luanggrott­ornas öppning.

Måndag 25 juni: Dykare ger sig in för att söka, men får det svårt i häftiga strömmar.

Onsdag 27 juni: Brittiska grottdykar­e och amerikansk militär kommer.

Torsdag 28 juni: Pumpar transporte­ras dit för att få ut vatten ut grottgånga­rna.

Måndag 2 juli: Dykare hittar hela gruppen, alla är vid liv.

Tisdag 3 juli: Mat och värktablet­ter tas in till gruppen. Därefter börjar man öva dem att vara under vatten med syrgas och heltäckand­e ansiktsmas­k.

Fredag 6 juli: En erfaren dykare svimmar och avlider.

Lördag 7 juli: Brev kommer ut – från pojkarna till deras föräldrar, och från tränaren som ber om förlåtelse.

Söndag 8 juli: Evakuering­en börjar. Fyra pojkar räddas ur grottan.

Måndag 9 juli: Ytterligar­e fyra pojkar

räddas.

Tisdag 10 juli: Den sista fasen i evakuering­en lyckas föra ut de återståend­e fyra pojkarna och tränaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden