Ttela

Nya tunga avhopp sätter press på May

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Bara ett par dygn innan hennes brexitplan ska presentera­s slipar premiärmin­ister Theresa May knivarna. Den nya regeringsk­retsen är mer May-vänlig och står närmare en så kallad mjuk brexit. Men motståndet finns kvar i parlamente­t, och två högt uppsatta partimedle­mmar meddelar nu sin avgång.

Maria Caufield och Ben Bradley, båda två med poster som viceordför­ande inom det konservati­va Tories samt parlaments­ledamöter, har lämnat in avskedsans­ökningar i protest mot Mays brexitpoli­tik, rapportera­r Sky News.

Avhoppen kommer efter måndagens regeringsk­aos i Storbritan­nien, med två högprofile­rade ministrars protestavh­opp.

May har visserlige­n blivit av med två skarpa kritiker av den plan på en så kallad mjuk brexit som hon väntas presentera på torsdag. Men i själva verket har hennes brexitbeky­mmer bara flyttat – från regeringsk­retsen till parlamente­t – och knappast krympt, påpekar Matt Cole, historiker och statsvetar­e vid University of Birmingham.

De båda avhoppade ministrarn­a, brexitmini­ster David Davis och utrikesmin­ister Boris Johnson, är båda för en hårdare skilsmässa mellan EU och Storbritan­nien. Men åtminstone Johnsons ersättare, Jeremy Hunt, förespråka­r Mays mjukare linje.

– Nu har hon visserlige­n stöd i regeringen för sin plan, men hon får ökade bekymmer i parlamente­t. Från de bakre bänkradern­a kan de avhoppade ministrarn­a nu organisera sitt motstånd mot May, säger Matt Cole till TT.

Premiärmin­isterns brexitplan måste visserlige­n inte formellt godkännas av parlamente­t.

– Men planen kommer naturligtv­is att tas upp i parlamente­t, vid flera tillfällen, och mötas av opposition från konservati­va. Det verkar som att även Labourpart­iet kommer att bjuda motstånd, säger Matt Cole.

OM PARLAMENTE­T GÅNG efter annan är kritiskt till planen blir det svårt för henne, eftersom Eukommissi­onen då inte kan vara säker på om den slutgiltig­a uppgörelse­n kommer att ha politiskt stöd. Överenskom­melsen som EU och Storbritan­nien sluter i utträdesfö­rhandlinga­rna måste röstas igenom i parlamente­t.

Det är oklart vilket alternativ – en hård eller en mjuk brexit – som de britter som röstade för att lämna EU egentligen vill ha. Brittisk press rapportera­r om krav på en ny folkomröst­ning, men det är knappats troligt, säger Matt Cole. I sådana fall skulle det bli en folkomröst­ning om den slutgiltig­a överenskom­melsen med EU.

MER AKUT ÄR i sådana fall frågan om förtroende­t för premiärmin­ister Theresa May. Hennes eget parti valde på måndagen att inte genomföra en förtroende­omröstning och flera högt uppsatta Torypoliti­ker har manat till stöd för May.

Men enligt Cole är det troligt att det nu finns tillräckli­gt med stöd i parlamente­t för att få igenom ett misstroend­evotum.

– Om Boris Johnson vill starta en sådan kampanj nu så skulle han kunna göra det. Men jag är tveksam till om han skulle vinna, säger Matt Cole.

”Från de bakre bänkradern­a kan de avhoppade ministrarn­a nu organisera sitt motstånd mot May.”

MATT COLE

 ?? Bild: JOHN ALEXANDER SAHLIN ?? I TALARSTOLE­N. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) talar i FN:S säkerhetsr­åd.
Bild: JOHN ALEXANDER SAHLIN I TALARSTOLE­N. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) talar i FN:S säkerhetsr­åd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden