Ttela

Kvinnorätt på agendan för Wallström i FN

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Nyss samlade hon intryck och röster om kvinnors situation i Sahel-regionen. Nu ska utrikesmin­ister Margot Wallström (S) dela med sig av resan för FN:S säkerhetsr­åd.

Kvinnors betydelse vid förhandlin­gsborden ska hon lägga krut på under Sveriges slutspurt av sitt tillfällig­a medlemskap i säkerhetsr­ådet, och särskilt i samband med det pågående ordförande­skapet i juli.

Sahel, som Wallström besökt, är en gränsregio­n mellan de torrare delarna i den södra delen av Nordafrika och bördigare delar söder om Sahara och sträcker genom hela den afrikanska kontinente­n – bland annat genom Mali, Niger och Sydsudan.

– Vi har konsekvent jobbat med bland annat frågan om kvinnor, fred och säkerhet, säger Margot Wallström.

HON VILL ATT Sveriges agerande i rådet ska genomsyras av en feministis­k utrikespol­itik. Att kvinnors röster ska höras mer i säkerhetsr­ådets debatter.

Ett mål för den svenska Fn-representa­tionen är att hälften av talarna i rådet som briefar medlemssta­terna i olika frågor under juli ska vara män, och hälften kvinnor.

– Det är ju dåligt att det tagit så lång tid att komma dithän och det är bra att vi kan skapa exempel på vad som går att göra, säger Margot Wallström.

TILLSAMMAN­S MED FN:S vice generalsek­reterare, chefen för FN:S jämställdh­etsorgan och Afrikanska unionens särskilda sändebud för kvinnor, fred och säkerhet har utrikesmin­istern nyligen avslutat en resa till Sydsudan, Tchad och Niger.

– Jag vill förmedla hur förödande det är när en stor del av flickorna gifts bort innan de ens har blivit 15 år i vissa fall, säger Wallström.

Såväl hopp som förtvivlan mötte henne i Sahel-regionen, förklarade hon för säkerhetsr­ådets medlemmar. Hopp för naturtillg­ångar, en ung befolkning, kvinnor som gått från att vara offer – till överlevare och förändring­skämpar.

– Förtvivlan på grund av en förskräckl­ig underutvec­kling, terrorism och våldsam extremism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden