Ttela

Karin Adelsköld: ”Nu älskar jag mig själv”

JUBILAREN: KARIN ADELSKÖLD FYLLER 45 ÅR

- LENA WREEDE/TT

Karin Adelsköld har just kommit hem efter en två veckor lång semester då hon båtluffat i Grekland med sina två barn. Det mesta har funkat över förväntan, säger hon, men…

– De är ju tonåringar och jag är i förklimakt­eriet så det gick ju inte bara smidigt. Sista dagarna var vi Aten och då passade jag på att föreläsa för dem om antikens kultur och samhällsli­v. De var helt slut när vi kom hem, haha.

I våras kom hon ut med boken ”Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsgläd­je” som hon skrivit med journalist­en Jessika Devert. Och i sommar sänds radioserie­n ”På väg med Karin Adelsköld”, om vårt förhålland­e till bilen. Innan födelsedag­en och lite mer semester ska hon till Almedalsve­ckan för att moderera, hålla i tekniksemi­narier och delta i paneler.

ÄVEN OM DET kan låta mycket menar Karin Adelsköld att hon numera är noga med att stoppa in ledigheter mellan jobben och aktar sig för att stressa.

För två år sedan gick hon in i väggen för andra gången – fick andnöd, tappade såväl närminnet som skriv- och läsförmåga­n. Hon hamnade på akuten.

– Har man varit utbränd tidigare är det lättare att bli det igen. Och jag vet inte om jag klarar en sådan smäll till. Man kan ju faktiskt stressa sig till en hjärnblödn­ing när allt går på högvarv hela tiden.

Att allt fler drabbas av utmattning­ssyndrom är en allvarlig utveckling. Dessutom visar siffrorna att många aldrig riktigt kommer tillbaka igen. Det är ett problem som vi borde prata mer om, säger hon.

– Vi förlorar mycket pengar på alla som måste vara sjukskrivn­a. Frågan är vad vi ska ändra på – samhället eller människorn­a?

FÖR EGEN DEL vet hon numera var hennes egna gränser går. Förutom kravet att få en timmes lunch och återhämtni­ng mellan uppdragen försöker hon se till att ha roligt, vilket inte alltid är så lätt som det låter. Karin Adelsköld brukar föreställa sig att hon är tjugo år igen och nybliven student i Lund på Kulturveta­rlinjen. Då var det främsta målet att ha kul.

– Jag hade ingen tanke på vad jag ville bli som stor. Det vet jag fortfarand­e inte. Men i Lund hittade jag hem. Där fanns många som var som jag, som också var uppvuxna * Fyller: 45 år den 15 juli 2018. * Bor: I Stockholm. * Familj: Barnen Agnes, 15, och David, 13 år. * Gör: Journalist, föreläsare, komiker och författare. * Aktuell: Med radioserie­n ”På väg med Karin Adelsköld” i P1. Gav i mars ut boken ”Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsgläd­je” tillsamman­s med Jessika Devert. * Om att fylla 45: ”Jag kan inte fatta att jag har hunnit med allt, jag känner mig jätteung. Men annars är det en jättebra ålder. Det finns ju en slags girlpower som infinner sig efter fyrtioårså­ldern.” * Så firar jag födelsedag­en: på tjeckisk dockteater och tunga litterära klassiker.

När Karin bara var ett par år gammal flyttade föräldrarn­a från Linköping till en by utanför Kisa för att bli gröna vågare och biodynamis­ka odlare med allt vad det innebar – inget socker, ingen tv och inget konstmater­ial i kläderna. Det annorlunda livet gjorde att hon blev mobbad i skolan.

– Jag kan förstå att jag blev det, jag såg konstig ut, jag var konstig och jag resonerade konstigt. Men när jag började plugga hittade jag andra som hade läst Kafka på lågstadiet och som också var lite konstiga. Det var en sådan befrielse.

Som tjugoåring var hennes främsta mål att ha roligt, men också att göra upp med uppväxtåre­n då hon kände sig konstig och annorlunda. Nu försöker Karin Adelsköld ha kul igen.

TIDEN MELLAN tjugo och trettio blev en period då hon gjorde upp med sin barndom, delvis genom att försöka vara någon annan. Men när hon fick sitt första barn orkade hon inte det längre.

– Jag kände att det var något som höll på att gå sönder i mig. Jag började i terapi och fick lära mig att samsas med mig själv.

Och när hon för tio år sedan ställde sig på stand up-scenen insåg hon att det fanns två vägar att gå – köra en varumärkes­strategi eller bara vara hundra procent ärlig. Hon valde det senare, en slags protest mot allt hittepå som finns.

– Då var det mycket att kriga mot allt och alla. Vilket handlade om att jag hade ganska dålig självkänsl­a. I dag känner jag mig som en mycket bättre människa. Och jag älskar mig själv nu.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? TÄNKER ANNORLUNDA. Två gånger har hon gått in i väggen. Numera är hon noga med att stoppa in ledigheter mellan jobben och aktar sig för att stressa.
Bild: JONAS EKSTRÖMER TÄNKER ANNORLUNDA. Två gånger har hon gått in i väggen. Numera är hon noga med att stoppa in ledigheter mellan jobben och aktar sig för att stressa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden