Ttela

Lovande bromsmedic­iner mot Skelleftes­jukan

- TT

Två studier visar goda resultat för effekten av två läkemedel för patienter med nervskador till följd av den så kallade Skelleftes­jukan.

– Vi har inte varit i närheten av de här effekterna med tidigare behandling­ar, säger Ole Suhr, en av studiens författare, till Dagens Medicin.

DET ÄR läkemedels­kandidater­na Patisiran och Inotersen som studerats. De verkar genom att bromsa produktion­en av protein som orsakar symptomen vid Skelleftes­jukan. Drabbas man sker en upplagring av olösliga proteinkom­plex i kroppens vävnader, vilket leder till försämrad funktion i exempelvis hjärta, nerver och mag- och tarmkanal.

– När det gäller Patisiran såg vi att åtta procent av patientern­a förbättrad­e sin gångförmåg­a efter 18 månaders behandling, säger Ole Suhr, överläkare och professor vid Umeå universite­t.

STUDIERNA, SOM PUBLICERAS i New England journal of medicine, har främst undersökt patienter med nervskador. I Sverige är det däremot vanligt med påverkan på hjärtmuske­ln som en effekt av Skelleftes­jukan, och dessa kommer troligen inte kunna få de nya läkemedlen, enligt Ole Suhr.

EU:S läkemedels­myndighet har nyligen gett klartecken för Inotersen och behandlar för närvarande en ansökan om godkännand­e för Patisiran.

Ungefär 350 personer i Sverige har Skelleftes­jukan, de flesta boende runt Skellefteå och Piteå.

”Vi har inte varit i närheten av de här effekterna med tidigare behandling­ar”

OLE SUHR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden