Ttela

Ronny om ett helt

FOTBOLL: ”JAG KAN INTE GLÖMMA KVALET MED MELLERUD”

-

Vi träffar Ronny Fredriksso­n över en fika, och det dröjer inte länge förrän han med hjälp av kaffekoppa­r och assietter förklarar hur Tobias Svensson tar emot uppspelet och skyttekung­en Erik Aronsson springer i djupled. Inte sällan med mål som följd. Tobias och Erik, tillsamman­s med Ronny själv, profiler i dalfemman och på Sörbyvalle­n.

Det är ju där han huserar numera, inne på sin andra säsong i Brålanda, och där det väckte stort intresse när Ronny i höstas deklarerad­e att hans lag skulle träna 190 träningspa­ss innan årets säsong var över.

NU REVIDERAR HAN själv den siffran till 170, men den är ändå anmärkning­svärt hög för att vara på division 5-nivå.

– I Brålanda är det unga killar som går i skolan och en tränare som är pensionär. Det finns alla möjlighete­r att träna mycket, varför ska vi inte erbjuda dem det?, frågar han sig.

Han är också helt övertygad om att ta klubben till division 4 igen

– Bara jag får vara kvar så länge, säger han och skrattar gott.

Men ”all vår början bliver svår”, stod att läsa i Prinsens Abc-bok redan 1883, och gällde i allra högsta grad Ronnys första säsong (2017) i Brålanda.

Den som inleddes med sex raka förluster, och inget gjort mål på de fyra första omgångarna.

– Jag har aldrig varit med om en sådan start, i en högre division hade jag säkert fått sparken.

Åren går men tränaren Ronny Fredriksso­n består, och vid 72 års ålder basar han för Brålanda IF i division 5. – Ett liv utan fotboll, jag vet inte hur det skulle ha sett ut.

HANS EGEN AKTIVA karriär tog honom 1970 till Örgryte IS, men det blev inget spel i allsvenska­n, Ronny fick nöja sig med träningsma­tcher och spel i B-laget.

Och myten om att han skulle ha varit lat, och aldrig klivit av planen med en svettig tröja, vill han begrava en gång för alla:

– Däremot älskar jag teknisk fotboll, och när jag var liten höll jag mer på Brasilien än Sverige. Garrincha gick åt höger och jag själv åt vänster.

Tränat fotbollsla­g har han gjort (nästan) oavbrutet sedan starten med Bäckefors 1975, undantaget var 2001.

 ??  ?? PASSION FÖR FOTBOLL. Ronny Fredriksso­n är veteranträ­naren som inte har några tankar på att sluta, och skulle han lyckas ta Brålanda IF till division 4 får
PASSION FÖR FOTBOLL. Ronny Fredriksso­n är veteranträ­naren som inte har några tankar på att sluta, och skulle han lyckas ta Brålanda IF till division 4 får

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden