Ttela

Finaklara i Falsterbo

-

Sofia Björserud, TFRK, blev enda lokala ryttarei årets unghästkla­sser, Folksam Open, i Falsterbo. Tillsamman­s med sin Cardigan var hon en av endast 13 dubbelt felfria ekipage och tog sig till söndagens stora final över 1.35.

Sofia Björserud red Falsterbo för första gången redan för 16 år sedan, då på Cardigans mamma Olga.

– Cardigan är lik sin mamma, väldigt cool, snäll och lite flummig, berättar Sofia och fortsätter:

– Han har hoppat jättefint i båda semifinale­rna. Jag har haft fina hästar men stolpe ut så många gånger så det känns väldigt roligt att vara klar för final i år.

Sofia inledde Falsterbot­ävlingarna i måndags med en övertygand­e felfri runda över 1.30 på den mindre Falsterbob­anan. 60 av 116 ekipage klarade banan felfritt, så även om Sofia och Cardigan låg bra till var inget klart.

Till tisdagens tidshoppni­ng över 1.30 på den stora internatio­nella arenan hade banbyggare­n höjt svårighets­graden rejält och endast 13 ekipage klarade att hålla nollan i båda hoppningar­na.

– Redan första hindret var maxat i den andra semifinale­n. Det märktes att banbyggare­n både maxat fler hinder och byggt fler svårighete­r då många var felfria första dagen.

DÅ DET ENDAST finns 20 finalbilje­tter gällde det att rida både snabbt och felfritt för att vara säker på att ta en plats i finalen. Sofia red sin Cardigan säkert genom banan och kom in på åttonde plats i klassen. Planen som Sofia berättade om för TTELA inför tävlingen, att hålla in vägarna och ta en tävlingsda­g i taget, föll alltså väl ut. Nu återstår alltså bara finalrunda­n.

– Cardigan tittade till lite i början av banan och jag fick lägga in ett extra språng på en distans, men sedan gick det som på räls och jag tog bort ett steg till sista hindret för att ligga bra till tidsmässig­t. Jag var egentligen mest nervös för en vit planka som var lite svår att se, men det hindret hoppade han jättebra, kommentera­r Sofia sin ritt.

Erika Ahlroth kunde tyvärr inte starta sin Delaila på grund av skada. I stället red Sofia Björserud stoet i de båda semifinale­rna.

– I första rundan trodde jag att hon var felfri, men hon hade touchat ned en bom och till andra dagen var hon lite för laddad så det blev ingen final för henne.

ULRIKA LINDÉN

 ?? Bild: ULRIKA LINDÉN ?? Sofia Björserud tillsamman­s med Cardigan som hon tog sig till final med på söndag. Till vänster Erika Ahlroth som på grund av skada inte kunde rida sin Delaila.
Bild: ULRIKA LINDÉN Sofia Björserud tillsamman­s med Cardigan som hon tog sig till final med på söndag. Till vänster Erika Ahlroth som på grund av skada inte kunde rida sin Delaila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden