Ttela

Ghoddos om Iran: ”Jag ångrar inget”

VM: SVENSKIRAN­IERN ÄR NÖJD MED SITT VAL AV LANDSLAG

- DAVID HJORTER/TT

Sverige tog sig till kvartsfina­l och Iran slogs ut i gruppspele­t vid fotbolls-vm i Ryssland. Men Malmöfödde Saman Ghoddos är nöjd över att han valde vitt och rött före blågult. – Jag är väldigt glad över att ha valt Iran och ångrar ingenting, säger han.

Östersunds iranske landslagsa­nfallare Saman Ghoddos är tillbaka på svensk mark efter VM i Ryssland. Trots en inledande 1–0-seger mot Marocko i S:t Petersburg slogs Iran ut redan i gruppspele­t via en 0–1-förlust mot gruppettan Spanien och 1–1 mot tvåan Portugal.

Ghoddos spelade totalt drygt 30 minuter i mästerskap­et, som mållös inhoppare i slutet av samtliga tre matcher. Efter måndagens 2–1-seger borta mot Hammarby i den allsvenska omstarten berättade han öppenhjärt­igt om sina färska Vm-minnen.

– När jag fick hoppa in mot Marocko, lyckades få en frispark och vi gör mål på den... Ett minne jag aldrig kommer att glömma, säger Ghoddos.

DEN MALMÖFÖDDE 24-åringen valde i september i fjol att represente­ra Iran. Så sent som i januari hade Ghoddos då represente­rat Sverige i en träningstu­rnering i Förenade Arabemirat­en. Debuten för föräldrarn­as hemland kom i oktober och Ghoddos har nu gjort tio A-landskampe­r för Iran – och hoppas det blir fler.

– Absolut. Det är ett otroligt fint lag, otroligt bra lag också. Konkurrens­en är väldigt hård och väldigt tuff, men jag tar den utmaningen. * Född: 6 september 1993 i Malmö (24 år). * Landslag: Iran. * Längd/vikt: 176 cm/75 kg. * Klubb: Östersund. * Moderklubb: BK Vången. * Tidigare klubbar: Limhamn Bunkeflo, * Landskampe­r/mål Iran: 10/1. * Landskampe­r/mål Sverige: 2/1. * Landslagsd­ebut Iran: Mot Togo (2–0) i en landskamp i Teheran den 5 oktober 2017. * Landslagsd­ebut Sverige: Mot Elfenbensk­usten (1–2) i en landskamp i Abu Dhabi den 8 januari 2017. * Aktuell: Nyligen hemkommen till Östersund efter Vm-spel med Iran i Ryssland. Avgjorde med sitt 2–1mål borta mot Hammarby i den allsvenska omstarten under måndagen och ryktas vara på väg till en större klubb i Europa.

Jag är väldigt glad över att ha valt i Iran och ångrar ingenting, säger han.

EN AV VM-TURNERINGE­NS stora snackisar har varit videograns­kningarna i avgörande situatione­r. Ghoddos tycker det pratats för mycket om det.

– Det har blivit lite överdrivet det här med VAR. Jag gillade VAR faktiskt, men det var inte till vår fördel den här turneringe­n då vi fick straff emot oss (mot Portugal) och mot Spanien var det en offside, alldeles korrekt. Men ifall det inte hade varit VAR så hade vi kanske inte fått det emot oss, säger Ghoddos vars Iran också fick en straff tack vare videograns­kning.

FC Malmö.

TROTS DET TIDIGA Vm-uttåget fick landslaget ett mäktigt mottagande när de anlände med flyg till huvudstade­n Teheran.

– Vi kom hem fem på natten i Iran och ändå var det som att det var en hel fotbollspl­an med folk (som välkomnade). De var galna, vilken passion, vilket hjärta de har. Det var verkligen roligt att träffa dessa människor, fira med dem, säger Saman Ghoddos.

Han försökte också få med sig ett mer materiellt minne hem till Östersund, som är den bortryktad­e anfallsstj­ärnans hemstad ett tag till. Men Sergio Ramos spanska landslagst­röja var redan tingad och Portugals Cristiano Ronaldo var rasande efter att Iran fått en sen straff i matchen där världsstjä­rnan själv missade från elva meter.

– Han var skitarg, började svära och allting. Så jag lät honom vara. Det blev ingen tröja den här gången.

 ?? Bild: DARKO VOJINOVIC ?? VANN DIREKT. Irans Saman Ghoddos efter 1–0-segern mot Marocko i Vm-premiären i S:t Petersburg den 15 juni.
Bild: DARKO VOJINOVIC VANN DIREKT. Irans Saman Ghoddos efter 1–0-segern mot Marocko i Vm-premiären i S:t Petersburg den 15 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden