Ttela

Ernst tar sig an gam

TV: NYA SÄSONGEN SKA ÄVEN UTBILDA TITTARNA

-

”Nu måste det väl ändå vara slut på spännande hus att renovera” berättar Ernst Kirchsteig­er att han brukar tänka efter varje avslutad säsong av Sommar med Ernst – Tv4-programmet där barfotapro­filen varvar sågande och spikande med matlagning, inredning och citat som ”färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst”.

DET HÄR ÅRET lyckades han trots allt hitta ett – en av de få kvarvarand­e kvarnarna som drivits med hjälp av vind och vatten. * Född: 1957 i Kroppa församling i Filipstads kommun. * Bakgrund: Slog igenom i början av 2000-talet när han jobbade för SVT och bland annat gjorde programmet Sommartorp­et. 2004 var han kanalens julvärd. 2007 lämnade Ernst Kirchsteig­er SVT och gick till TV4. Där har han bland annat lett auktionspr­ogrammet Första, andra, tredje, samt Sommar med Ernst och Jul med Ernst. * Aktuell: Med den elfte säsongen av ”Sommar med Ernst” där han renoverar Kånsta kvarn i Hallsberg. Programmet har premiär den 12 juli klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play och Cmore.

– När vi kom dit fanns det ingenting kvar av vad som är en kvarn, kugghjul och kvarnstena­r, allt sådant

var borta. Så det var egentligen tomma våningspla­n med ruttet timmer och golv som man fick vara försiktig när man gick på så att man inte rasade igenom. Det har varit en utmaning, berättar Ernst Kirchsteig­er.

Skrönor och folktro, konstrukti­on och kvarnhisto­ria. När Ernst Kirchsteig­er tar sig an årets sommarproj­ekt framför tv-kamerorna handlar det om mer än bara inredning.

NYTT FÖR DEN här säsongen är att tv-inredaren även har en berättaram­bition med programmet. Kvarnar från förr, timmertekn­ikens utveckling och historier från tidigt 1900-tal kommer att betas av, ämnen som Ernst tidigt fick upp ögonen för. Mamma och pappa Kirchsteig­er flyttade till de värmländsk­a skogarna i det främmande Sverige under mitten av 50-talet, utan att kunna ett ord svenska, berättar Ernst.

– Det har gjort att jag på något konstigt sätt alltid har varit otroligt intressera­d av svensk historia och svensk kultur. Svepaskar, näverslöjd, trasmattor, allt det där har legat långt fram i min intressesf­är.

 ??  ??
 ??  ?? TILLBAKA. Under årets säsong av Tv4-programmet ”Sommar med Ernst” kommer Ernst Kirchsteig­er att ta sig an en gammal kvarn.
TILLBAKA. Under årets säsong av Tv4-programmet ”Sommar med Ernst” kommer Ernst Kirchsteig­er att ta sig an en gammal kvarn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden