Ttela

Popen tar plats på visfestiva­ler

- VIKTOR ANDERSSON/TT

Tiden tycks ha sprungit ifrån de traditione­lla visfestiva­lerna. Vissa lägger ner, andra breddar sitt program och ser ljust på framtiden. Men är Sabina Ddumba och Jonathan Johansson verkligen vissångare?

Visfesten i Steninge, som hör till Sveriges äldsta visfestiva­ler, meddelade nyligen att årets festival blir den sista. Några veckor senare meddelade den långlivade festivalen Taubespele­n att de ställer in årets festival och lägger ner.

– Tiden har vandrat vidare för den traditione­lla visfestval­en, säger Nisse Ericsson, mångårig arrangör av Taubespele­n.

Spelen började som en hyllning till visdiktare­n Evert Taube och hans visor. Vissångare bjöds in för att sjunga Taube och endast Taube. De sista åren har artisterna dock blandat egna låtar med tolkningar av nationalsk­aldens.

EN UNG OCH välmående festival är Läckö visfestiva­l på Läckö slott i Västergötl­and, som i år gästas av flera i sammanhang­et oväntade artister, bland andra Jonathan Johansson och Säkert.

– Våra kriterier är att artisterna ska sjunga på svenska och att de på något sätt ska verka inom vistraditi­onen, säger Magnus Lönnroth, vd Läckö slott.

Att artisterna ska sjunga på svenska är ett kriterium som många festivalar­rangörer är eniga om, även nytänkarna, men även där har somliga flyttat fram positioner­na.

ÄLDST I KLASSEN är Västerviks visfestiva­l som varje år sedan 1966 har ägt rum i Stegeholms slottsruin i den småländska kuststaden. De senaste åren har man valt att vidga vissångarb­egreppet genom bokningar som Timbuktu, Petter och Titiyo.

– Festivalen mår bättre än någonsin, säger Calle Åstrand, vd för bolaget Hootis AB som sedan några år tillbaka arrangerar festivalen.

Västerviks visfestiva­l har dessutom valt att skrota det gängse kravet på att artisterna måste sjunga på svenska. Förra året spelade Miss Li och i år är Sabina Ddumba ett av de stora namnen. Båda är främst kända för att sjunga på engelska.

MEN SJUNGER Sabina Ddumba verkligen visor? Att definiera vad som känneteckn­ar en visa är inte helt lätt, inte ens för Samfundet Visans Vänner, som bildades 1936 av bland andra Evert Taube.

– Det är en ständig diskussion men de flesta är ändå eniga om att en visa är en sång där texten är det viktiga, säger Torbjörn Ljunglöf, ledamot och tidigare flerårig ordförande i Visans Vänner.

Att flera festivaler väljer att bredda sina program tror Torbjörn Ljunglöf är ett försök att locka en bredare och större publik, men Västerviks visfestiva­l menar att så inte är fallet.

– Vår publik har länge varit bred eftersom den till stor del är en familjepub­lik, så för oss är det därför viktig att det finns något för alla, säger Calle Åstrand. Wiehe, Frida Andersson och Johan Johansson med flera. Äger rum 25–26 juli.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? VISAR UPP VISOR. Sångerskan Sabina Ddumba är ett av de stora dragplåstr­en på Västerviks visfestiva­l 11–13 juli. Hon är en av flera popartiste­r som i sommar spelar på svenska visfestiva­ler.
Bild: CHRISTINE OLSSON VISAR UPP VISOR. Sångerskan Sabina Ddumba är ett av de stora dragplåstr­en på Västerviks visfestiva­l 11–13 juli. Hon är en av flera popartiste­r som i sommar spelar på svenska visfestiva­ler.
 ?? Bild: PRESSENS BILD ?? FÖREBILD. Evert Taube (1890– 1976) är en person som är starkt förknippad med den svenska vistraditi­onen. Visfestiva­len Taubespele­n läggs nu ner efter att i 24 år ha hyllat Taube och hans visor.
Bild: PRESSENS BILD FÖREBILD. Evert Taube (1890– 1976) är en person som är starkt förknippad med den svenska vistraditi­onen. Visfestiva­len Taubespele­n läggs nu ner efter att i 24 år ha hyllat Taube och hans visor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden