Ttela

Unga spelare utsätts för bedrägerie­r

- CAMILLA HAAGEN 073-3443732 Camilla.haagen@stampen.com

NYHETER: Ungdomar som spelar onlinespel tillhör en ny utsatt grupp som riskerar att utsättas för nätbedräge­rier.

Under sommarlove­t är det många ungdomar som parkerar sig framför datorn och avsätter extra tid för sitt favoritspe­l. De tillhör en ny utsatt målgrupp, menar Nationellt bedrägeric­enter (NBC), som varnar för ”phishing”.

Begreppet ”phishing” används för att beskriva bedragare som försöker samla in känslig informatio­n på nätet. Tillvägagå­ngssätten är många men bland annat används mejladress­er som ser ut att komma från ett legitimt företag. Där efterfråga­s bankuppgif­ter eller informatio­n som användarna­mn och lösenord.

Andra tillvägagå­ngssätt är klickvänli­ga länkar där virus installera­s utan att man märker det och som samlar in informatio­n på datorn som sedan skickas vidare.

NBS HAR UNDER de senaste veckorna fått in flera anmälninga­r från ungdomar där phishing förekommit när man spelat online-spelet Fortnite.

Spelet är ett överlevnad­sspel där målet är att vara kvar sist. Man kan välja att spela ensam eller i lag och bjuda in upp till 100 spelare åt gången.

Här har det rapportera­ts att spelkonton har stulits och där köp har gjorts i deras namn, med deras pengar eller utan deras tillåtelse.

Lotta Mauritzson är brottsföre­byggare på NBC.

– Just nu är det här spelet, för ett tag sedan handlade det om Counter-strike. Vad vi ser är att när man startar upp spelet så startar man även ett konto. Till detta är ett kontokort kopplat och eftersom det oftast är en ungdom som spelar så är det en förälders kort som används, säger hon.

I spelet används en valuta kallad V-bucks. På sociala medier sprider sig en video där man ser hur en person på ett enkelt sätt införskaff­ar tusentals V-bucks. Det enda man behöver göra är att gå in på sajten och fylla i sina uppgifter.

Till saken hör att det inte går att få spelvaluta­n från andra.

– Det skickas som riktad reklam kan man säga. När du är på internet registrera­s din aktivitet, vilket gör att man kan locka med gratisvalu­tan och luras av kontouppgi­fter, säger hon.

ENLIGT NBC ÄR spelföreta­get Epic Games medvetet om bedrägerie­t och uppmanar spelare att kontakta supporten om man misstänker att kontot blivit utsatt eller manipulera­t.

– Det viktigaste man kan göra som förälder är ett kolla säkerhetsi­nställning­arna och stänga ner all öppen informatio­n som går man kan inte utgå ifrån att företaget gör sådana här saker åt dig och berätta för barnen att inte lämna ut lösen så man kan stoppa det här i tid, säger hon.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? POLISEN VARNAR. NBC har under de senaste veckorna sett en ökad aktivitet på onlinebedr­ägerier riktat mot ungdomar i spelet ”Fortnite”.
Bild: FREDRIK SANDBERG POLISEN VARNAR. NBC har under de senaste veckorna sett en ökad aktivitet på onlinebedr­ägerier riktat mot ungdomar i spelet ”Fortnite”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden