Ttela

Nynazist får livstid för tio mord

- TT-AFP

Efter en fem år lång rättsproce­ss döms den tyska nynazisten Beate Zschäpe till livstids fängelse. Hon bedöms som skyldig till morden på invandrare och en polis, som hon utförde tillsamman­s med två andra nynazister i terrorgrup­pen NSU.

Den 43-åriga högerextre­misten deltog i nazistcell­en NSU:S (Nationalso­zialistisc­her Untergrund) mordturné i Tyskland under åren 2000 till 2006. Terrorgrup­pen har erkänt nio mord på migranter, samt har tagit på sig mordet på en 22-årig polis i Heilbronn 2007.

DE ÖVRIGA TVÅ Nsu-medlemmarn­a Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt tog livet av sig efter att de upptäckts av polisen.

Utöver morden döms Zschäpe också för femton olika bankrån samt två bombdåd som skadade tiotals personer.

Fyra män döms för att ha hjälpt de tre nazisterna i NSU på olika sätt. Det längsta fängelsest­raffet, tio år, får en man som försåg nazistcell­en med vapen. Han döms för medhjälp till mord. En annan man döms till två års fängelse för att ha stöttat en terrorgrup­p.

ZSCHÄPE HAR SJÄLV hävdat att hon var en oskyldig betraktare, och endast delaktig i ett par bankrån som gruppen utförde. Hon påstår också att hon tar avstånd från nazism.

Zschäpe och hennes advokater kommer att överklaga domen.

–Domen är felaktig. Att döma henne för delaktighe­t är juridiskt ohållbart, säger advokaten Mathias Grasel efter domen.

Rättegånge­n var den största i Tyskland sedan målet mot Baader Meinhof-ligan på 1970-talet. Rättegångs­handlingar­na sträcker sig över 300 000 sidor. Fler än 750 vittnen har hörts och omkring 50 olika experter har gett sina utlåtanden.

En rad statliga utredninga­r har försökt ta reda på hur de tre nynazister­na kunde undgå upptäckt så länge. De har försökt reda ut hur mycket polisen fick veta via sina informatör­er i de nazistiska rörelserna i Tyskland. Bland annat har det bevisats att en polisinfor­matör var på plats vid ett av morden, men att informatör­en varken hörde skotten eller såg det blödande offret. Den senaste utredninge­n kom fram till att Nsu-trion fått stöd av ett ”brett nätverk av nynazister”, skriver AFP.

AVSLÖJANDE­NA OM NSU har bland annat lett till att Heinz Fromm, dåvarande chef för den tyska säkerhetsp­olisen BFV, avgick från sin post. Det framkom att säkerhetsp­olisen gallrat dokument som handlade om de misstänkta Nsumedlemm­arna.

Polisen arbetade länge utifrån teorin att vad som i tyska medier kallades för dönermorde – kebabmorde­n – var en del av uppgörelse­r i den turkiska undre världen.

Många av offrens anhöriga är kritiska och anser att hela sanningen inte kommit fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden