Ttela

Svårt att utreda nervgiftat­tack

- TT-REUTERS

Chefen för Storbritan­niens antiterror­polis medger nu att polisen kanske aldrig kommer kunna hitta de ansvariga bakom attackerna med nervgiftet Novitjok.

– Jag skulle givetvis vilja stå här och säga att vi har identifier­at och gripit de ansvariga. Och att vi är helt säkra på att det inte finns något spår av nervgift kvar i landet. Men den brutala verklighet­en är att jag inte kan ge några garantier för det i nuläget, säger polischefe­n Neil Basu.

I mars förgiftade­s den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av Novitjok i staden Salisbury. Sedan dess har en man och en kvinna utsatts för giftet i staden Amesbury inte långt därifrån. Kvinnan avled och mannen fick livshotand­e skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre och hans tillstånd beskrivs sedan lunchtid på onsdagen inte längre som kritiskt.

Neil Basu säger att polisen kanske aldrig lyckas hitta någon koppling mellan de båda händelsern­a.

Storbritan­nien – som inte har presentera­t bevis för sina påståenden – anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftnin­garna. Ryssland nekar till inblandnin­g.

 ?? Bild: MATT DUNHAM/TT ?? LIVSFARLIG­T. En polis i militär skyddsutru­stning plockar ut föremål från ett hus i Salisbury.
Bild: MATT DUNHAM/TT LIVSFARLIG­T. En polis i militär skyddsutru­stning plockar ut föremål från ett hus i Salisbury.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden