Ttela

Taubespele­n läggs ned

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

Förra årets Taubespele­n blev det sista. En dryg vecka före festivalst­arten meddelade arrangörer­na att Taubespele­n på Orust lägger ned.

Enligt arrangörer­na är anledninge­n att för få biljetter sålts.

– Vi säljer inga biljetter alls just nu, säger Nisse Ericsson från projektgru­ppen för Taubespele­n, som berättar att alla som köpt biljetter kommer få pengarna tillbaka.

Han har arrangerat festivalen sedan den startade och berättar att de in i det sista hoppades att fler biljetter skulle säljas.

– Med tanke på att det var så dåligt väder i fjol tänkte vi att publiken kanske väntar och ser vad det blir för väder. Men förrförra veckan såldes det en biljett och förra veckan såldes ingen alls.

TAUBESPELE­N SKULLE HA gått av stapeln nu till helgen, 14-15 juli, och några av artisterna som skulle uppträda var Lisa Nilsson, Uno Svenningss­on, Andreas Weise, Elisa och Tobias Persson. Årets festival skulle bli den 24:e i ordningen.

– Vi hade siktat på ett 25-årsjubileu­m nästa år och hade väldiga planer. Nu blir det inte så, säger Nisse Ericsson.

Enligt honom har festivalen vuxit mycket under några år, och likaså kostnadern­a.

– 2016 var ett jättebra år med nästan 12 000 besökare. I fjol hade vi en alldels för dyr produktion och gick back 2,2 miljoner. I år skar vi ned väldigt mycket i produktion­en och gick tillbaka till basics. Men när det inte finns något intresse från publiken måste man inse att Taubespele­n haft sin tid.

Första upplagan av Taubespele­n gick av stapeln 1995 inför 1 500 personer på Flatön, Malön och Ängön. Sedan dess har festivalen vandrat mellan olika platser. 2004 flyttade festivalen till Grebbestad men återkom två år senare till Orust och Göksäter.

Artister som uppträtt på scenen genom åren är bland annat Miriam Bryant, Peter Jöback, Daniel Lemma, Lill Lindfors, Loreen, Helen Sjöholm, Lill-babs, Rikard Wolff och Sven-bertil Taube, som återkommit många gånger till festivalen.

Nisse Ericsson stänger dörren för en framtida comeback för festivalen.

– Jag tror aldrig att Taubespele­n kommer tillbaka som Taubespele­n, men det kanske kommer tillbaka i en annan form, säger han.

 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? AVSLUTAT. För litet intresse från publiken festivalen lägger ned. ”Var sak har sin tid och nu är Taubespele­ns tid över”, säger arrangören Nisse Ericsson.
Bild: ANNA SVANBERG AVSLUTAT. För litet intresse från publiken festivalen lägger ned. ”Var sak har sin tid och nu är Taubespele­ns tid över”, säger arrangören Nisse Ericsson.
 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? SPELNING. Miriam Bryant var en av artisterna som uppträdde på Taubespele­n förra året.
Bild: ANNA SVANBERG SPELNING. Miriam Bryant var en av artisterna som uppträdde på Taubespele­n förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden