Ttela

Bergman och demonerna

FILM: ÅNGESTINFA­LL PRÄGLADE REGISSÖREN

-

Bergman kallas ibland demonregis­sör, för sitt häftiga humör och sina höga prestation­skrav. Men han talade också ofta om sina egna ”dämoner”, de ångestinfa­ll som präglade både hans liv och hans konst.

En artikelser­ie med anledning av 100 års-jubileet.

De ser väldigt vanliga ut. Lite bleka och prydligt klädda. Så beskriver Ingmar Bergman sina demoner i Svt-dokumentär­en Bergman 100 år: Osänt, och nämner rädslan och kontrollbe­hovet som två exempel. Han kämpade länge med sina ”dämoner”, som han stavade det, både privat och i sitt konstutöva­nde. Sedan 1950-talet prydde han också sin signatur med en liten djävul.

I DEN SJÄLVBIOGR­AFISKA romanen Laterna magica återvänder han gång på gång till föräldrarn­as nyckfulla uppfostran, som pendlade mellan värme och våld, som en förklaring till sitt sköra psyke. Ofta, som i Viskningar och rop (1973), framställd­e han också vuxenvärld­en som obegriplig och skrämmande.

Plågoandar­na kom ofta på natten. I filmen Vargtimmen (1968) lanserar han ett begrepp för den stund innan gryningen när mardrömmar­na får fritt spelrum. För några år sedan såldes hans gamla sängbord från Fårö på auktion för 340000 kronor, prytt av plågat

 ??  ?? INSTRUKTÖR. Ingmar Bergman regisserar Naima Wifstrand under inspelning av filmen Vargtimmen (1968).
INSTRUKTÖR. Ingmar Bergman regisserar Naima Wifstrand under inspelning av filmen Vargtimmen (1968).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden