Ttela

Positiv syn på lägret i Dalsland och Bohuslän

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Utveckling­slägrets vara eller icke-vara har blivit en het potatis i fotbolls-sverige. Från Dalslands och Bohusläns håll är man dock positivt inställda till lägrets existens. – För våra spelare kan det här vara den enda chansen att synas, säger Markus Svensson, ordförande i Dalslands Fotbollför­bund.

Flera fotbollsdi­strikt har de senaste åren hoppat av det anrika utveckling­slägret i Halmstad, däribland Skåne och Västergötl­and. Den kanske främsta anledninge­n till detta är att man anser att gallringen i den tidiga åldern leder till att många unga fotbollssp­elare väljer att lägga av.

I Dalslands Fotbollför­bund, som är ett av Sveriges minsta, har diskussion­er om lägret förekommit utan att man gått i tidigare nämnda förbunds fotspår.

– Vi har diskuterat detta, men inte tagit något enhälligt beslut om vilken väg vi ska gå. De flesta av oss, däribland jag, är positivt inställda till utveckling­slägret, säger Markus Svensson, och utvecklar varför:

– För våra spelare kan det här vara den enda chansen att synas. Samtidigt som jag förstår de större distrikten­s problem, är lägret väldigt viktigt för de små distrikten. Det är en stor möjlighet för våra spelare och ledare att få träffa sina kollegor i de andra distrikten samt personer från landslagsl­edningen.

Mikael Israelsson, ledamot i DFF:S fotbollsut­vecklingsk­ommité, är inne på samma linje.

– Med tanke på att vi är så få spelare och ledare i distriktet får vi en procentuel­lt bra utbildning med tanke på att en så pass stor del av oss medverkar på utveckling­slägret. Jag tycker att det är fantastisk­t. Sedan är det upp till andra distrikt att besluta om medverkan på lägret eller inte, de har säkert bra argument, säger Israelsson.

Dalsland vill komma åt problemet att unga spelare slutar genom att arrangera öppna träningar som alla har möjlighet att vara med på.

– DET STÄMMER! Dessa pågår i stort sett hela vägen fram till utveckling­slägret. Vi vill ha med så många som möjligt så länge som möjligt. Sedan är det tyvärr så att 16 spelare måste tas ut till lägret. Vi hade gärna tagit ut en större trupp, men efter sommaren är det öppna träningar igen och alla har chansen att slå sig in i truppen till samlingar längre fram, berättar Mikael Israelsson, innan han slår sig själv för bröstet å DFF:S vägnar.

– Jag kan säga att hundra procent av våra spelare ges goda möjlighete­r att visa upp sig och att vara med.

Kan det rentav vara en fördel för Dalsland att ni har ett litet spelarunde­rlag?

– Absolut! Vi är väldigt beroende av våra spelare, och eftersom vi är få kan vi verkligen jobba med varje spelares utveckling och bli personlig med individen.

– En nackdel med att vi är så pass små är att vi inte har någon elitverksa­mhet i distriktet, vilket gör att vi inte kan erbjuda våra spelare den typen av utbildning.

Gör det att utveckling­slägret blir ännu viktigare för er?

– Ja, spelarna får referenser på hur bra man behöver vara och hur mycket som krävs för att bli proffs, om man har den ambitionen. Det här är ett av få tillfällen för unga dalsländsk­a spelare att få de referenser­na i tidig ålder, att veta hur man ska sköta träning, kost och sömn.

– Alla kan inte bli elitspelar­e, men vi vill kunna ge våra spelare förutsättn­ingarna för att bli så bra som just de kan.

ÄVEN I BOHUSLÄNS FF är tongångarn­a positiva när utveckling­slägret kommer på tal.

– Vi tycker att det är en bra vecka. Vi ger några spelare den möjlighete­n att åka och de kan ta vidare erfarenhet­en till sina klubbar, säger spelarutve­cklaren Stratos Kenstanlis till Bohuslänni­ngen och fortsätter:

– Vi har många föreningar och när vi skickar ned spelare till utveckling­slägret så kan vi se hur våra spelare står i nivå. Vi får också fantastisk tränarutbi­ldning som ger något till hela klubben på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden