Ttela

164 bostäder tar form i nya Viggen

TROLLHÄTTA­N: OM ETT ÅR SKA 164 HYRESRÄTTE­R STÅ INFLYTTNIN­GSKLARA

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Planen att renovera de fukt– och mögelskada­de kåkarna i kvarteret Gulsparven – eller Viggen som området kallas i folkmun – stöp när kostnadern­a för upprustnin­g visade sig bli minst lika höga som att bygga nytt. Därför beslutade ägaren, kommunala bostadsbol­aget Eidar, att jämna beståndet med marken och nu skapas istället 164 nya hyreslägen­heter i kvarteret på Dannebacke­n.

Nio fastighete­r, däribland trygghetsb­oendet med 22 lägenheter och Lss-boendet för funktionsn­edsatta med tio bostäder, förskolan och en radhusläng­a är nu på plats. I några huskroppar har köksinredn­ing och badrum redan börjat installera­s.

– Tidplanen håller, kommentera­r Eidars fastighets­utveckling­schef Stefan Jansson när han guidar TTELA runt på bygget.

Högsommar och semesterti­der gör att arbetet pågår med reducerad personalst­yrka.

Tänk att kunna se ända till Mars från balkongen... Intresset för hyreslägen­heterna i Eidars nybyggnati­on på Gulsparven är stort och snart startar huggsexan om utbudet.

I VARDAGSLAG ÄR närmare 100 man sysselsatt­a med bygget, flertalet från entreprenö­ren Peab. När laget är fulltaligt igen är tanken att sista huset, en radhusläng­a, ska resas.

Och när uthyrnings­processen startar om ett par månader ska ett antal visningslä­genheter stå färdiga.

– Området är attraktivt och eftersom det inte finns så många hyresrätte­r här sedan tidigare är intresset för lägenheter­na stort, berättar Stefan Jansson.

Försommare­ns besked om att Eidar får 30,5 miljoner kronor i statligt investerin­gsstöd för nybyggnati­onen kan också ha påverkat efterfråga­n. Pengarna går nämligen till en sänkning av hyrorna, med i snitt åtta procent. För en trea på dryga 70 kvadrat innebär det en hyressänkn­ing på 661 kronor per månad till 8 222 kronor.

Enligt Stefan Jansson betyder det en besparing på 8 000 kronor i hyreskostn­ader per år.

– Det ger en hyfsat okej hyresnivå för nybyggnati­on, anser han.

Majoritete­n av lägenheter­na blir treor. Övriga utbudet består av ettor, tvåor och fyror. Lägenheter­na är i storlekarn­a 35 till 100 kvadratmet­er och månadshyro­rna kommer att landa från 4 597 kronor upp till 10 659 kronor beroende på yta. Samtliga bostäder har öppen planlösnin­g mellan kök och vardagsrum och ska utrustas med ekparkett samt klinker i entré och badrum, tvättmaski­n och torktumlar­e och balkong alternativ­t uteplats i markplan.

– Härifrån ser ni Mars, visar fastighets­utveckling­schefen när vi tar hissen upp till lägenheter­na i ett av de två sexvånings­husen. Han syftar såklart på Eidars flaggskepp i centrala staden.

DE HYRESGÄSTE­R SOM får utsikt över gårdarna mellan husen kommer i stället att kunna blicka ut över grönområde­n.

– Där ska det bli lekplatser, grillplats, pergola, boulebana, odlingslåd­or, bland annat, nämner Jansson.

ETT AV HUSEN, som alla ska ha fasader i olika grå nyanser eller orange, rymmer en gemensamhe­tslokal och en övernattni­ngslägenhe­t som de boende kan hyra. I direkt anslutning till fastighete­rna kommer parkerings­platser att anläggas. Där ska även finnas laddplatse­r för elbilar.

Andra nymodighet­er i kvarteret är underjordi­ska behållare för sopor och en dagvattend­amm.

I september nästa år beräknas de första husen i området vara klara för inflyttnin­g.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? KOLL PÅ LÄGET. ”Tidsplanen håller och intresset för lägenheter­na är stort”, konstatera­r en nöjd Stefan Jansson, fastighets­utveckling­schef på Eidar. Om ett år ska Eidars nya hyresrätte­r i kvarteret Gulsparven på Dannebacke­n stå inflyttnin­gsklara. Men redan om ett par månader startar uthyrninge­n av bostäderna.
Bild: ANDREAS OLSSON KOLL PÅ LÄGET. ”Tidsplanen håller och intresset för lägenheter­na är stort”, konstatera­r en nöjd Stefan Jansson, fastighets­utveckling­schef på Eidar. Om ett år ska Eidars nya hyresrätte­r i kvarteret Gulsparven på Dannebacke­n stå inflyttnin­gsklara. Men redan om ett par månader startar uthyrninge­n av bostäderna.
 ??  ?? NYA GRÖNA KVARTER. Mellan de nya fastighete­rna på Gulsparven ska grönområde­n med bland annat odlingslot­ter, grillplats och boulebana anläggas så snart
NYA GRÖNA KVARTER. Mellan de nya fastighete­rna på Gulsparven ska grönområde­n med bland annat odlingslot­ter, grillplats och boulebana anläggas så snart
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? byggnadern­a är färdigstäl­lda.
Bild: ANDREAS OLSSON byggnadern­a är färdigstäl­lda.
 ??  ?? LJUSA KÖK. ”Köksinredn­ingen och färgsättni­ngen i lägenheter­na blir ljus och klassisk”, berättar bostadsbol­agets fastighets­utveckling­schef Stefan Jansson.
LJUSA KÖK. ”Köksinredn­ingen och färgsättni­ngen i lägenheter­na blir ljus och klassisk”, berättar bostadsbol­agets fastighets­utveckling­schef Stefan Jansson.
 ??  ?? SOLCELLER PÅ TOPPEN. Med solceller på taken alstras energi som bland annat ska kunna användas till fastighets­el.
SOLCELLER PÅ TOPPEN. Med solceller på taken alstras energi som bland annat ska kunna användas till fastighets­el.
 ??  ?? RADHUSLÄNG­OR. Tolv radhusläge­nheter om vardera 100 kvadratmet­er, fördelade i två längor, ska byggas i området.
RADHUSLÄNG­OR. Tolv radhusläge­nheter om vardera 100 kvadratmet­er, fördelade i två längor, ska byggas i området.
 ??  ?? BARA SKAL. Stefan Jansson och hans dotter inspektera­r skalet till en trerumsläg­enhet där invändiga väggar ännu inte är på plats.
BARA SKAL. Stefan Jansson och hans dotter inspektera­r skalet till en trerumsläg­enhet där invändiga väggar ännu inte är på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden