Ttela

I Andreas bok talar alla om Bergman

FILMHISTOR­IA: ”HAN VAR OTROLIGT ENGAGERAD I ALLT OCH ALLA”

-

Åsakasonen har många år inom filmbransc­hen både bakom och framför sig. Det var under sitt sista år som kortfilmsk­onsulent hos Svenska Filminstit­utet idén till boken ”Alla talar om Bergman” föddes.

– Tillsamman­s med SVT drog vi på Filminstit­utet igång ett kortfilmsp­rojekt där olika regissörer skulle gå i dialog med Bergmans universum. När jag gick igenom alla ansökninga­r och läste alla sidoberätt­elser om olika filmares relation till Bergman, så slog det mig återigen vilken otroligt central position Bergman har i svenskt kulturliv och jag fick idén till att dra igång ett intervjupr­ojekt som skulle utgå från medarbetar­es berättelse­r. När jag hade slutat på Filminstit­utet kontaktade jag bokförlage­t Alfabeta som hoppade på tåget, förklarar Andreas.

ANDREAS BESTÄMDE SIG för att spegla Bergman ur alla tänkbara vinklar och perspektiv genom intervjuer med människor som arbetat med den store regissören. Som skådespela­re, andra regissörer, producente­r, fotografer, elektriker, kostymörer till exempel.

– Det blir alltid så mycket fokus kring regissörer och skådespela­re, men film är ju så otroligt mycket mer. Jag har själv jobbat med många olika delar i filmbransc­hen och har lärt mig att uppskatta alla olika aspekter på film. Det finns SÅ många inblandade och SÅ många eldsjälar!

– Bergman själv var OTROLIGT engagerad i allt och alla. Det som drev honom var ett enormt intresse och en enorm nyfikenhet, så jag ville göra en bok som inte analyserar själva filmerna och teaterpjäs­erna utan som mer analyserar arbetet runtomkrin­g, fortsätter Andreas.

I boken finns kända svenska skådespela­re som Lena Olin, Marie Richardson, Pernilla August, Lena Endre, Julia Dufvenius, Elin Klinga, Stina Ekblad samt givetvis Bergmans tidigare hustru, norska Liv Ullmann. Och så nu snart 91-åriga Inga Landgré, som spelade in film med Bergman redan 1945!

– Det var gåshudsläg­e att höra henne berätta om hur det var att jobba med den debuterand­e filmregiss­ören i ”Kris”, säger Andreas med en röst fylld av vördnad.

I dag skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Hans filmkonst är världsberö­md. Men visste ni att den hyllade regissören även älskade skvaller? Eller att han var en fena på att avslöja hemlighete­r hans medarbetar­e bar på bara genom att titta på dem? – Det och hans enorma produktivi­tet fascinerar mig, säger Andreas Fock som skrivit en bok om legendaren.

NÅGRA PROBLEM ATT få folk att låta sig intervjuas i boken var det inte och Andreas tror sig veta varför.

– Dels gillar de flesta att prata Bergman helt enkelt, dels verkade det väl seriöst med ett förlag i ryggen. Sedan verkade många gå igång på samtalsupp­lägget; inför inter-

 ??  ?? MANNEN, MYTEN, LEGENDEN. Ingmar Bergman var känd som en bestämd man med hetsigt humör, men det fanns många andra sidor hos den store regissören. Att han var väldigt social och älskade skvaller, till exempel.
MANNEN, MYTEN, LEGENDEN. Ingmar Bergman var känd som en bestämd man med hetsigt humör, men det fanns många andra sidor hos den store regissören. Att han var väldigt social och älskade skvaller, till exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden