Ttela

Oviss framtid för familjen

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 00 rickard.skold@ttela.se

NYHETER: Familjen Bista i Vänersborg hoppas att domstolen ska riva upp deras utvisnings­beslut. Men samtidigt är det svårt att uttala sig om möjlighete­rna utifrån rättslig praxis.

Utebliven semester ledde till utvisnings­besked för familjen Bista i Vänersborg. Nu hoppas de på ett annat besked i Migrations­överdomsto­len. – Det är ganska oklart vad som gäller, säger Johannes Forssberg, jurist på Centrum för rättvisa.

TTELA har tidigare berättat om Ganesh Bista som sedan 2016 driver restaurang­en India Palace tillsamman­s med hustrun Sangeeta. Ganesh fick avslag på sin ansökan om förlängt arbetstill­stånd eftersom han inte tagit ut semester hos en tidigare arbetsgiva­re och Migrations­verket meddelade att hela familjen skulle utvisas.

I maj avslog även Migrations­domstolen deras överklagan och familjen väntar nu på besked om prövningst­illstånd i nästa instans.

– Kärnan i den här typen av bedömninga­r är att arbetskraf­tsinvandra­re inte får ha sämre villkor än svenska arbetstaga­re, säger Johannes Forssberg, Centrum för rättvisa.

CENTRUM FÖR RÄTTVISA är en ideell och oberoende organisati­on med uppdrag att värna enskildas fri- och rättighete­r och har stor erfarenhet av den här typen av migrations­mål. I december 2017 meddelade Migrations­domstolen (MIÖD) två domar angående arbetstill­stånd, de så kallade luciadomar­na.

I det ena fallet, där Centrum för rättvisa var ombud, gällde det en pizzabagar­e som fick avslag på sin ansökan om förlängda uppehålls- och arbetstill­stånd eftersom han hade tjänat 460 kronor för lite under ett år. I det andra fallet ansökte en programmer­are om permanent uppehållst­illstånd efter att ha haft arbetstill­stånd under två tvåårsperi­oder, men fick avslag då det visat sig att han hade saknat sjuk- och tjänstepen­sionsförsä­kring under 18 månader.

– Vi tycker att det märks en stor skillnad i hur bedömninga­rna görs. Innan luciadomar­na var uppfattnin­gen att varje brist, utan undantag, automatisk­t skulle leda till utvisning, säger Johannes Forssberg.

VID EN ANSÖKAN om förlängt uppehållst­illstånd ska det göras både en bakåt- och en framåtsyft­ande bedömning. Dels ser man till om den sökande har uppfyllt kraven under tidigare beviljad tillstånds­period, dels om hen kan förväntas uppfylla kraven under den kommande. I MIÖD:S domar klargörs att det ska handla om en helhetsbed­ömning där man ska bortse från bagatellar­tade misstag, om det är uppenbart att arbetsgiva­ren i övrigt är en seriös aktör.

I luciadomar­na ansåg Migrations­verket att de sökande inte hade uppfyllt kraven, men MIÖD ansåg att det lagts för stor vikt på de bakåtsyfta­nde bedömninga­rna. Pizzabagar­en beviljades förlängt uppehålls- och arbetstill­stånd, programmer­aren beviljades permanent uppehållst­illstånd för arbete.

– De har slagit fast att man inte ska stirra sig blind på små misstag när man gör en helhetsbed­ömning. Det ska inte handla om att man har uppfyllt kraven exakt på kronan, utan om bristerna är att anses som stora eller obetydliga i ett större perspektiv, säger Johannes Forssberg.

Samtidigt tycks det vara svårt att definiera när brister är små eller stora. Johannes Forssberg kan inte uttala sig om familjens chanser att få stanna, men menar att det inte finns någon tydlig praxis i fall där uteblivet arbetstill­stånd är kopplat till just semestervi­llkoren.

– Att döma av migrations­domstolarn­a är det ganska oklart vad som gäller i fråga om semester eftersom deras domar spretar åt olika håll men det kan hända att Migrations­överdomsto­len tycker att det är tydligt. I så fall lär de inte bevilja prövningst­illstånd i det här fallet, säger han.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? LEVER PÅ HOPPET. Ganesh Bista (till höger) har arbetat i Sverige i fem år. Övriga familjen kom hit året efter, och sedan 2016 driver Ganesh restaurang­en India Palace i Vänersborg tillsamman­s med hustrun Sangeeta.
Bild: ANDREAS OLSSON LEVER PÅ HOPPET. Ganesh Bista (till höger) har arbetat i Sverige i fem år. Övriga familjen kom hit året efter, och sedan 2016 driver Ganesh restaurang­en India Palace i Vänersborg tillsamman­s med hustrun Sangeeta.
 ??  ?? TTELA 9 JULI
TTELA 9 JULI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden