Ttela

Så grillar du säkrast i torkan

- CAROLINE LUNDGREN 0520 422600 caroline.lundgren@ttela.se

NYHETER: Vi har tagit reda på vad som gäller för grillning under eldningsfö­rbudet.

Trots den extrema torkan i år är antalet bränder startade av grillning eller lägereld i närområdet oförändrat, uppger räddningst­jänsten. Enligt Peter Gustafsson på Norra Älvsborgs räddningst­jänstförbu­nd är de största bovarna fortfarand­e slarv och engångsgri­llar.

Denna sommars långvariga torka gjorde att eldningsfö­rbud utfärdades i regionen i slutet av juni. Enligt Peter Gustafsson, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningst­jänstförbu­nd, är dock mängden grillnings­bränder detta år ungefär densamma som det brukar vara:

– Det händer ju varje sommar, och jag har ingen specifik statistik än, men jag kan inte känna av att det ska ha ökat. Vad tror du att det beror på?

– Man har varit bra på att informera om riskerna den här sommaren. Förra året hade vi en hel del bränder, och sedan dess har det gått ut mer informatio­n. Folk blir mer och mer upplysta om riskerna.

ENLIGT STATISTIK FRÅN Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) gjordes under förra året sammantage­t totalt 40 räddningsi­nsatser på grund av brand i skog och mark i TTELA:S kommuner. Fem av dessa bränder uppstod till följd av grillning eller lägereld. Detta innebar en ökning från snittet under de senaste 10 åren – vilket legat på 2,8 bränder årligen.

DET ÄR FRÄMST Mellerud som har stått för grillnings­bränderna i närområdet under de senaste två åren, enligt MSB:S statistik. Tre av de fem bränder förra året skedde i Mellerud, och året dessförinn­an stod området för två av de fyra bränder som startade i TTELAS kommuner. Det går dock inte att dra några slutsatser kring varför fördelning­en ser ut som det gör, men Peter Gustafsson tror att det kan ha att göra med turistsäso­ngen.

– Det är mycket turister ute i markerna kring Mellerud på somrarna, så jag skulle kunna tänka mig att det kan finnas en koppling där.

Gustafsson menar att de flesta utryckning­arna till grillbränd­er beror på att folk har slarvat med släckninge­n när de gjort upp eld i skogen. En annan stor orsak till bränderna är engångsgri­llar.

– De står direkt mot marken utan luft mellan, så då blir det extra brandfarli­gt.

TILL FÖLJD AV värmen som slog Sverige i maj, gick Brandskydd­sföreninge­n i mitten av juni ut med en uppmaning till alla handlare om att sluta sälja engångsgri­llar. Ica och Coop följde uppmaninge­n och valde att tillfällig­t sluta sälja grillen i alla sina butiker. Övriga handlare har dock valt att fortsätta sälja engångsgri­llar även fast det råder förbud mot att elda med dem.

 ??  ??
 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ?? UNDVIK TRÄMATERIA­L. Enligt Peter Gustavsson är det viktigt att se till att grillen inte står på trämateria­l när det ska grillas på tomten.
Bild: BJÖRN OLSSON UNDVIK TRÄMATERIA­L. Enligt Peter Gustavsson är det viktigt att se till att grillen inte står på trämateria­l när det ska grillas på tomten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden