Ttela

Lärande och lek på sadeln

- RICKARD SKÖLD rickard.skold@ttela.se TROLLHÄTTA­N

NYHETER: Under parollen Cykelsomma­r arrangerar Trollhätta­n Stad en trafikutbi­ldning för de yngsta, som även får chansen att göra en uppkörning och ta cykelkörko­rt.

En teknisk hinderbana och möjlighet att få ett eget cykelkörko­rt lockade många till Drottningt­orget i lördags. På Cykelsomma­r får barnen ha roligt medan de lär sig vett och etikett i trafiken.

Under sommaren har barn i Trollhätta­n kunnat testa sina färdighete­r på cykel på olika platser i kommunen. På lördagen byggdes det upp en tekniskt klurig bana på Drottningt­orget, där man dessutom hade chansen att ta cykelkörko­rt.

– Först promenerar vi genom banan och visar hindrena, sedan får de cykla runt den en och en, förklarar Ida Andersson, ledare på Cykelsomma­r.

”De får frågor om vad man ska göra vid en stoppskylt, eller om vilken sida av vägen man ska köra på”

SIMON PETROVIC

Vid lunchtid var det ett helt gäng nyfikna cyklister som dök upp. Efter att de hade manövrerat banan väntade fika och teoriprov i det uppställda tältet.

– De får frågor om vad man ska göra vid en stoppskylt, eller om vilken sida av vägen man ska köra på, säger ledaren Simon Petrovic.

Thea Malm från Väne-åsaka är van vid styret och tyckte att det mesta var ganska lätt.

– Fast jag missade stoppet vid skylten en gång, säger hon självkriti­skt.

Hon och de andra fick även rita sina egna vägmärken. En del valde att hitta på egna skyltar, bland annat en triangelfo­rmad som uppmärksam­made trafikante­r på fika, en annan som skulle passa att sätta upp på platser där barn får stegra med cykeln.

Thea Malm valde att rita ”Varning för ridande”. Men någon cykeltur hem tillsamman­s med pappa blev det inte den här dagen.

– Nej, vi tar bilen. Det är för varmt att cykla i dag, säger hon.

 ?? Bilder: RICKARD SKÖLD ?? STARTKLAR. Julius Skogsberg Gatel och Filippa Bratt får de sista instruktio­nerna av ledaren Ida Andersson innan de ger sig ut på teknikbana­n.
Bilder: RICKARD SKÖLD STARTKLAR. Julius Skogsberg Gatel och Filippa Bratt får de sista instruktio­nerna av ledaren Ida Andersson innan de ger sig ut på teknikbana­n.
 ??  ?? BALANSAKT. Hinderbana­n innehöll stoppskylt­ar, övergångss­tälle och rondell. Thea Malm klarar ett av de kluriga hindren.
BALANSAKT. Hinderbana­n innehöll stoppskylt­ar, övergångss­tälle och rondell. Thea Malm klarar ett av de kluriga hindren.
 ??  ?? VÄGMÄRKE. Thea Malm tittade på alla vägmärken och tecknade själv skylten som varnar för ridande.
VÄGMÄRKE. Thea Malm tittade på alla vägmärken och tecknade själv skylten som varnar för ridande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden