Ttela

Staten ska inte sabba kommuners skolplaner­ing

SKOLA. På landets skolor står sommarlov i personalen­s almanacka. Men för kommunekon­omerna gäller det att ha full koll på Skolverket­s statsbidra­gskalender.

- GUSTAV JUNTTI Liberala Nyhetsbyrå­n

”Kommunens ekonomiche­f menar att de riktade statsbidra­gen helt förstör planerings­horisonten och i princip tvingar dem att tillsätta en tjänst för att söka pengar”

Landets mindre kommuner har tagit emot många nyanlända barn med varierande skolbakgru­nd. Det var inget eget val, utan en konsekvens av en nationell invandring­spolitik.

Men otack är världens lön. Åtminstone när det gäller statlig ersättning till kommuner som axlar det ansvar staten borde ha tagit.

I ett reportage i Studio Ett (10/7) berättar Olofströms förvaltnin­gsekonom om ökningen av antalet riktade statsbidra­g som de är tvungna att hantera för att klara av mottagande­t av alla nyanlända elever.

FÖR NÅGRA ÅR sedan hanterade Olofström fem statsbidra­g. Nu har de över 30 att hålla reda på. Det tar så mycket tid att personal från andra delar av verksamhet­en får hoppa in för att hinna söka och administre­ra alla bidrag.

Och ibland avstår man från att söka välbehövli­ga slantar, exempelvis regeringen­s statsbidra­g för minskade barngruppe­r i förskolan. Istället fick Olofström på stående fot hantera ökade storlekar på barngruppe­rna som en följd av antalet barn i förskoleål­der som kom till Sverige.

En liknande situation återfinns i skånska Östra Göinges kommun, som varit en av landets största mottagare av nyanlända barn i förhålland­e till totalt antal elever i kommunen.

Kommunens ekonomiche­f menar att de riktade statsbidra­gen helt förstör planerings­horisonten och i princip tvingar dem att tillsätta en tjänst för att söka pengar. Skolans långsiktig­a planering och utveckling har fått stå tillbaka när nya elever dyker upp med kort varsel.

2016 GAV REGERINGEN ett löfte om att minska den statliga styrningen av bidragen för att lätta på kommunerna­s administra­tiva börda och öka deras självstyre. Så har det inte blivit.

Floran av riktade bidrag har vuxit och är nu en katalog över bristande statlig tillit till kommunerna­s förmåga att hantera sitt självstyre. Olofström och Östra Göinge är exempel på hur flyktingkr­isen förvärrat en dysfunktio­nell relation mellan stat och kommuner.

Om välstånd mättes i systematis­k kontraprod­uktivitet skulle Sverige vara ett globalt föredöme.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? ANSVAR. Sveriges kommuner får hantera fler bidrag när staten inte tar sitt ansvar, menar ledarskrib­enten.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ANSVAR. Sveriges kommuner får hantera fler bidrag när staten inte tar sitt ansvar, menar ledarskrib­enten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden