Ttela

Man rammade polis med stulen bil

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

En man i 30-årsåldern åkte för att tanka en stulen bil. En tankning som mannen inte betalade för, smitningen skulle komma att kosta honom 169 239 kronor.

Mannen i 30-årsåldern berättar i förhör att han fått i uppdrag av en kompis att göra en felsökning på den bil som han körde i början av december 2017.

Hans kompis sa att bilen saknade registreri­ngsskyltar. Det gjorde att provkörare­n tog med sig en skylt som tillhör en bil som hans fru har.

PROVKÖRARE­N FRÅGADE INTE varför bilen inte hade några registreri­ngsskyltar. I förhör resonerar han att väl på plats la han väl ihop ett och annat och tänkte att det kunde vara något skumt med bilen.

När mannen var ute och provkörde blinkade en civil polisbil på honom. Provkörare­n stannade inte för att han saknade körkort och han bestämde sig för att försöka köra ifrån polisen, i en hastighet av 80100 kilometer i timmen på vägar som var avsedda för 70 kilometer i timmen. Efter en dryg halvtimmes jakt på småvägar i södra Dalsland hamnar provkörare­n och de efterfölja­nde poliserna på en gårdsplan. Där gör provkörare­n en u-sväng för att köra tillbaka bilen på den väg som han kom ifrån.

HAN MENAR ATT han inte hade någon avsikt att köra in i den efterfölja­nde polisbilen, men att det inte fanns någon möjlighet att stanna eller något utrymme att svänga runt polisbilen. Provkörare­n uppskattar farten till mellan 30 och 50 kilometer i timmen när han träffade polisbilen.

En förklaring som tingsrätte­n inte anser trolig. De anser att mannen i 30-årsåldern som framfört personbile­n medvetet tagit stora risker och skapat trafikfarl­iga situatione­r.

De anser även att provkörare­n medvetet kört in i den efterfölja­nde polisbilen i en hastighet av 50 kilometer i timmen.

Mannen döms därför för grov vårdslöshe­t i trafik, olovlig körning, misshandel, försök till misshandel, stöld, häleri och olovligt brukande till fängelse i nio månader och att betala 169 239 kronor i skadestånd.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BLÅLJUS. Efter 30 minuters biljakt rammas polisbilen av provkörare­n.
Bild: STEFAN BENNHAGE BLÅLJUS. Efter 30 minuters biljakt rammas polisbilen av provkörare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden