Ttela

Personal hotade brukare

- CAMILLA HAAGEN

En undersköte­rska har lex Sarah anmälts för psykiskt övergrepp och bristande omdöme efter att vid hembesök sagt olämpliga saker till en boende. Bland annat ska hen ha sagt att brukarens sjukdom är ett straff för tidigare synder.

Det var i slutet på maj som en lex Sarah anmälan upprättade­s. En kollega till undersköte­rskan slog larm till sin chef efter ett eftermidda­gsbesök hos personen som omvårdades.

Personen ska då i gråt bland annat ha utbrustit att allt ont som skedde i livet var ”...straff för att jag varit så ond och syndat så mycket.” Detta är något som, enligt personen, har blivit sagt av den tidigare undersköte­rskan. Enligt personen ska undersköte­rskan även ha sagt att alla krämpor som drabbat hen är en konsekvens av både ett ont och syndfullt liv.

PERSONEN BERÄTTAR I underlaget för anmälan att undersköte­rskan bland annat ska ha sagt att ”Vad fan ska du ha den till, du som inte har några ögonfransa­r” om en ögonfransb­öjare som personen köpt. Något som gjorde personen ledsen då hen är en tidigare cancerpati­ent och håravfalle­t var kopplat till behandling­en.

Enligt anmälan ska undersköte­rskan även ofta ha nämnt satan och sagt ”Satan kommer för att ta dig” och ”Du får skylla dig själv för att du blir straffad”. Undersköte­rskan ska enligt personen även med vilje ha undanhålli­t tillräckli­gt med smärtlindr­ande medicin och sagt: ”Jag talade inte om för sjuksköter­skan i går hur ont du hade för att jag tycker det är roligt att retas med dig”.

Personen som omvårdats påpekar även att hen är otrygg med undersköte­rskan.

Camilla Josefsson är enhetschef för hemvården i Lysekil och berättar att hon känner till ärendet.

– Vid sådana här typer av händelser så får man ta detta ihop med personalav­delning och personal och gå vidare med det. Det är inget som får stå oemotsagt utan rättelser och är allvarligt tycker jag, säger hon.

Enligt Josefsson ska personalen hålla sig neutral när det kommer till religionsf­rågor.

– Man har rätt att ha en religionsu­tövning men man får inte påverka sina brukare med den på något sätt. Vi ska vara neutrala i vår yrkesroll, oavsett vilken religion det än må vara och hålla oss profession­ella i det. Det är viktigt, säger hon.

Ärendet ligger nu under utredning enligt verksamhet­schefen där man även ser över sina rutiner.

– Personen är informerad om att vi kommer gå vidare med det här.

Är undersköte­rskan avstängd?

– Nej, personen är kvar på arbetsplat­sen, den bedömninge­n har vi inte gjort än, säger hon.

Har ni kontaktat andra brukare som undersköte­rskan har hanterat?

– Ja, det har vi varit. Mig veterligen så har inget mer rapportera­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden