Ttela

Så får du grillat på bordet – utan att starta en brand

- CAROLINE LUNDGREN 0520 422600 caroline.lundgren@ttela.se

Efter att eldningsfö­rbud utfärdats i regionen till följd av den extrema torkan är det många som funderar på hur det ska gå med grillandet. TTELA har tagit reda på hur du kan ordna grillat utomhus på säkrast möjliga sätt i sommar – och vad du absolut inte får göra.

Enligt Peter Gustavsson, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningst­jänstförbu­nd, avråder de starkt från att elda i regionen, trots att vissa undantag finns i det utfärdade eldningsfö­rbudet. Om man ändå känner att det ska grillas, kan följande riktlinjer vara till hjälp.

SÄKERT GRILLANDE

Hushållsgr­ill på tomten: Under eldningsfö­rbud får du elda i din hushållsgr­ill på tomten. Här gäller dock förutsättn­ingen att försiktigh­et iakttas:

– Hushållsgr­illar står ofta på träaltaner, vilka är snustorra just nu. Det räcker med en liten gnista så kan torra löv under altanen fatta eld och sprida sig. Se därför till att placera grillen på betong eller sandunderl­ag. Det är också viktigt att ha beredskap med vatten hela tiden, och gärna en brandsläck­are om man har tillgång till det, säger Peter Gustavsson.

Elgrill: En elgrill kan förse dig med grillat utan att du behöver använda dig av eld. Det är dock viktigt att du använder dig av ett skyddsjord­at eluttag när du använder dig av uttag utomhus och att du förvarar grillen inomhus och torrt, uppger Elsäkerhet­sverket.

YTTERST TVEKSAMT GRILLANDE

Anlagda grillplats­er i naturen: Det är under eldningsfö­rbud egentligen tillåtet att elda på iordningss­tällda grillplats­er i naturen så länge försiktigh­etsåtgärde­r vidtas, såsom ständig uppsikt över elden och tillgång till vatten för att kunna släcka. Enligt Peter Gustavsson avråder de dock just nu starkt från att göra detta.

– Man tar på sig ett stort ansvar i så fall. Det är så pass skarpt läge just nu.

FÖRBJUDET GRILLANDE

Egenhändig­t komponerad eldstad: Det är förbjudet att göra upp egen eldstad under de förhålland­en som råder just nu.

– Det räcker med en vindpust så kan elden ha spridit sig, säger Peter Gustavsson.

Engångsgri­ll: Eldning i dessa är i nuläget förbjudet. På grund av dess låga anordning kommer engångsgri­llen väldigt nära marken, vilket ökar risken för brand. Engångsgri­llar kan dessutom bli väldigt varma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden