Ttela

Svårt föra över utländska fångar

SVERIGE: ÖVERFÖRING­ARNA TILL ANDRA LÄNDER HAR MINSKAT

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

År 2003 26%

En dryg tredjedel av alla som skrivs in i svenska fängelser varje år är utländska medborgare. De senaste åren har det årligen rört sig om omkring 3 000 personer. Generellt tycker Kriminalvå­rden att det är bäst att avtjäna sitt straff i hemlandet.

– Det säger sig själv att det är lättare att få en meningsful­l verkställi­ghet 21 26 i det land man har sin familj och kan få besök, säger Liza Gezelius, sektionsch­ef på myndighete­ns rättsenhet.

Många döms också till utvisning efter straffet, och ska därmed återanpass­as i ett annat samhälle än det svenska.

– Det är lättare att planera för ett 29 28 bättre liv efteråt om man är i det land där man sedan ska vara, säger hon.

MEN TROTS ATT 2 966 utländska medborgare skrevs in i svenska fängelser under förra året så överfördes bara 51 personer. Det är den lägsta siffran på flera år, trots att 55 nya Eu-regler från 2015 skulle göra det enklare att föra över fångar mellan Eu-länder.

– Det är klart att det har varit en viss frustratio­n. Det här rambeslute­t möjliggör snabba, enkla förfarande­n, men det har inte fullt ut kunnat införlivas, säger Liza Gezelius.

Orsakerna är flera. Det kan vara komplicera­t att reda ut var en person egentligen hör hemma. Hen kan ha bott i flera olika länder, och det är inte alltid som medborgars­kapet är avgörande.

Vissa länder har också ett system där lokala domstolar fattar beslut, vilket försvårar. Det är heller inte alla länder som håller de 90 dagar de har på sig att fatta beslut efter att en begäran lämnats in.

Andra länder når inte upp till de krav som ställs enligt mänskliga rättighete­r, på yta per fånge och hygien. Rumänien är ett sådant exempel.

– Det har varit nästan omöjligt att föra över klienter dit, säger Gezelius.

EN INTAGEN SOM inte vill flyttas kan också förhala processen genom att överklaga beslut.

För länder utanför EU krävs avtal för att interner ska kunna föras över.

Där har Sverige bland annat arbetat med ett avtal med Georgien för att göra det möjligt.

Till andra länder – där det råder exempelvis krig – är det inte möjligt att utvisa personer ens efter avtjänat straff, och då är det heller inte möjligt att föra över dem inom fängelsesy­stemet.

– Vi är en rättsstat som ska leva upp till mänskliga rättighete­r. Vi flyttar inte folk till länder där man inte klarar av att leva upp till dem, säger Gezelius.

Det är fortfarand­e svårt och tidsödande att föra över utländska fångar från svenska anstalter till hemländern­a, trots nya Eu-regler som skulle göra det enklare att få avtjäna sitt fängelsest­raff där. Tvärtom har överföring­arna minskat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden