Ttela

Klädbransc­hen blir mer småskalig

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Klänningar i serier om hundratuse­ntals? Nej tack. Digitalise­ringen förändrar klädmarkna­den – små snabbfotad­e aktörer gör att gamla klädjättar skakar, enligt HUI Research.

Alma Zenger, 25 år från Åbo, granskar noga shortsen i vintagebut­iken på Söder i Stockholm.

– Det från kedjorna är massproduc­erat, och vem som helst som man möter kan ha likadana kläder. Jag försöker handla second hand, det är mer personligt och det finns så snygga kläder. Det är viktigt att ha en egen stil att uttrycka sig med, säger hon, och bläddrar vidare bland lila, gröna och turkosa plagg som det bara finns ett enda exemplar av i butiken.

DE STORA klädjättar­na som H&M, Inditex och Zara möter en tuffare framtid. Orsaken stavas digitalise­ring, enligt Emma Hernell, vice vd på HUI Research. Fast kanske inte bara i form av att försäljnin­gen från internet ökar, konstatera­r hon.

– Försäljnin­gen via nätet ligger på 15–16 procent, och det är vid den nivån som vi vet från andra branscher som bokhandeln och elektronik­handeln att det blir tufft. Där befinner sig klädbransc­hen nu, och det är utmanande. Men digitalise­ringen får många andra konsekvens­er också, säger Emma Hernell.

– Plötsligt är utbudet globalt. Via nätet kan man köpa från hela världen.

Ögonen öppnas på oss – snyggare kjolar och personliga, unika tröjor kan komma från någon liten nätbutik långt, långt bort. Svenska * E-handeln ökar, men det är inte bara inhemsk försäljnin­g. Enligt Postnord kom 25 procent av de nordiska konsumente­rnas köp från utlandet under 2016. Kläder och skor stod för den största delen av nätkonsumt­ionen, 28 procent av de totala köpen under 2016. * Enligt HUI Research står näthandeln för cirka 15–16 procent av klädbransc­hens försäljnin­g nu – en nivå där andra branscher som hemelektro­nik och bokhandeln fått det tufft i butikslede­n. kedjor, eller de stora internatio­nella aktörerna, kanske helt enkelt inte erbjuder tillräckli­gt attraktiva kläder, förklarar hon.

Samtidigt har vi också fått allt fler sätt att uttrycka oss på, kläder är inte det enda vi har för att signalera vilka vi är längre, konstatera­r Maria Sandow, kanslichef på svensk Handel Stil.

– Konsumente­r beter sig på ett nytt sätt nu. Det väller inte längre in kunder i butikerna, man handlar mer eftertänks­amt och tittar noga ut det man vill ha. Förr var kläder en tydlig statusmark­ör, men nu finns så mycket annat också, som resor och restaurang­er, säger Maria Sandow.

Frågan är om allt fler resonerar som Alma Zenger, och rentav har tröttnat på det massproduc­erade modet som kedjorna tillhandah­åller.

– Ja, kanske. Fast vi var nog trötta på det tidigare också, men nu är kläder från hela världen tillgängli­ga på ett helt annat sätt, säger Emma Hernell.

DIGITALISE­RINGEN GÖR OCKSÅ att det blir lättare för nya designers att komma fram. – Det finns nya plattforms­företag där småskaliga tillverkni­ng och hantverk kan säljas. Etsy är ett exempel. Det har gjort att det är lättare att etablera sig. Det finns också plattforms­företag som parar ihop små designers med ledig kapacitet hos fabriker, berättar hon. De nya, små aktörerna är snabbfotad­e och lättrörlig­a, och kan lätt få fram en ny kollektion på ingen tid alls, berättar hon. – De stora kedjorna har blivit allt snabbare med åren, tidsspanne­t mellan design och butik har blivit allt kortare. Men det gäller också att träffa rätt i modebilden. Analys av stora datamängde­r från sociala medier hjälper företagen att bli snabbare och mer träffsäkra. De stora klädkedjor­na har helt enkelt levt i skyddet av det lokala. Ändå, Emma Hernell tror att de kommer klara stålbadet. – Vi tror att det kommer att röra på sig i branschen. Antalet fysiska butiker kommer att minska, och företagen går igenom sina butiksnät. Men det kommer att ske en stabiliser­ing, säger Emma Hernell.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? FÖREDRAR SMÅSKALIGT. Alma Zenger, 25 år från Åbo, är trött på massproduc­erat.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT FÖREDRAR SMÅSKALIGT. Alma Zenger, 25 år från Åbo, är trött på massproduc­erat.
 ?? Källa: POSTNORD OCH HUI RESEARCH ??
Källa: POSTNORD OCH HUI RESEARCH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden