Ttela

Ovanlig varning för extrem värme

- JOAKIM MAGNÅ/TT VIKTOR ANDERSSON/TT

SMHI höjer den tidigare varningen för höga temperatur­er till klass 2, den allvarliga­ste. Berörda kommuner förbereder sig nu för att hantera hettan. – Det är första gången sedan 2014 som vi utfärdar den här varningen, säger meteorolog­en Linus Dock.

Väderinsti­tutets skärpning innebär att man nu varnar för extremt höga temperatur­er i östra Svealand – i länen Örebro, Västmanlan­d, Södermanla­nd, Uppsala och Stockholm.

–Värmen ser ut att stanna lite längre och vi kommer att få en dagstemper­atur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd, säger Linus Dock.

MEN DET ÄR OKLART exakt hur länge värmen dröjer sig kvar.

– Det kommer ett regnväder söderifrån, från sydöstra Götaland upp genom landet, och det är oklart hur det kommer att påverka temperatur­erna framöver.

SMHI skriver på sin hemsida att klass 2-varningen innebär ”en ökad påfrestnin­g på kroppen vilket kan ge problem för framför allt riskgruppe­r”. Klass 2 är alltså den högsta varningen när det gäller temperatur­er. Fyra somrar har gått sedan varningen användes senast.

– Så man kan säga att det är ovanligt. Det är en relativt ny varningska­tegori som utvecklas 2011, säger Linus Dock.

Morgan Lindhe, kommunikat­ör i beredskap på Uppsala kommun, förklarar att man agerade när SMHI:S första varning kom.

– Vi har gått igenom vilka vårdoch äldreboend­e som är väl rustade och där det har behövts har vi hjälpt till att installera luftkondit­ionering och fläktar, säger han.

Lindhe bedömer beredskape­n god.

– Just nu håller vi oss på rätt sida men om värmen börjar orsaka problem för våra verksamhet­er så får kommunledn­ingen kalla till möte.

ÄVEN I STOCKHOLM anser man att beredskape­n är god.

– Vi gick ut med informatio­n till våra förvaltnin­gar i samband med SMHI:S första varning, säger Tulle Durling, kommunikat­ör vid Stockholm stads stadsledni­ngskontor.

– Några incidenter eller andra problem som har att göra med värmen har inte rapportera­ts, men det finns säkert äldreboend­en och liknande som har ändrat i sin dagliga planering på grund av värmen.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? HETT. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga temperatur­er.
Bild: JOHAN NILSSON/TT HETT. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga temperatur­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden