Ttela

Trumps nya och skarpa förslag: ”Stäm EU”

- PONTUS AHLKVIST/TT KLAS WIDESTRAND/TT

Donald Trump kom med ett skarpt förslag till Theresa May när de båda ledarna träffades i fredags: Stäm EU. May ansåg dock att detta var för ”brutalt”. Inför veckans brexitdeba­tter är Mays budskap till sina splittrade partikamra­ter tydligt: Ställ er bakom mig – annars kanske det inte blir något Eu-utträde.

Vid Theresa Mays och Donald Trumps gemensamma presskonfe­rens i fredags berättade den amerikansk­e presidente­n att han hade gett May ett förslag gällande brexitförh­andlingarn­a, som hon dock hade avfärdat som alltför ”brutalt”. I en intervju med BBC berättar Theresa May nu vad det var Trump föreslog.

”Vi måste fokusera på det positiva som väntar oss.”

THERESA MAY

– Han sade åt mig att stämma EU – inte gå in i förhandlin­gar.

Något May alltså inte nappade på. Men hon är samtidigt tydlig om sin syn på de fortsatta förberedel­serna inför Eu-utträdet.

”Mitt budskap till landet den här helgen är enkelt: Vi måste fokusera på det positiva som väntar oss. Om vi inte gör det riskerar vi att det inte blir någon brexit över huvud taget”, skriver May på Facebook.

UTTALANDET SKA SES i ljuset av den senaste veckans turbulens som skakat det brittiska styret. Donald Trump passade på att totalsåga hennes strategi för det brittiska Eu-utträdet i en intervju med tidningen The Sun inför mötet. May är under hårt tryck även internt sedan två centrala medlemmar av hennes kabinett – utrikesmin­ister Boris Johnson och brexitmini­ster David Davis – lämnat regeringen i protest mot premiärmin­isterns ”mjuka” linje visavi EU.

Mindre än nio månader återstår till dess att Storbritan­nien ska lämna unionen 29 mars 2019. I torsdags presentera­de regeringen i London sin plan för utträdet – en lista med mestadels väntade åtgärder, som stopp för den fria rörlighete­n och en ny tulluppgör­else med EU då Storbritan­nien lämnar tullunione­n.

UNDER DE KOMMANDE dagarnas parlaments­debatter kan oenigheten inom Mays parti Tory komma upp till ytan. Brexitföre­språkare väntas enligt nyhetsbyrå­n Reuters använda en debatt om tullagstif­tning på måndag åt att förmå May att vässa regeringen­s utträdespl­an, medan Eu-vänliga ledamöter tros ta torsdagens diskussion om handel som intäkt för att tvärtom driva på för närmare band till unionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden