Ttela

Oro inför Helsingf

HELSINGFOR­S: TREDJE MÖTET MELLAN PUTIN OCH TRUMP

-

Två gånger tidigare har de båda träffats men då vid större internatio­nella möten. Den här gången är unik. Nu är det ett enskilt möte mellan Putin och Trump, och enligt förhandsup­pgifter ska de båda sitta ned helt själva för samtal, utan rådgivare vid sin sida och dessutom utan en formell agenda.

Vad som sägs då – och vad resultatet blir – väcker frågor och skrämselhi­cka, såväl från amerikansk­t håll som bland USA:S europeiska förbundsfö­rvanter.

– Putin är väldigt skicklig när det gäller att ge en förvrängd och egenanpass­ad version av olika ämnen. Han kan charma Trump till att ändra sin syn eller släppa på amerikansk­a positioner om han (Putin) är för länge med honom, säger bland annat Alexander Verschbow, tidigare Rysslandsa­mbassadör under George W. Bush i en intervju med New York Times.

– Jag tror att Trump personlige­n fascineras av Putin och eftersträv­ar hans respekt och en starkare personlig relation. För Trumps sida handlar det om att knyta ett personligt band och utforska möjlighete­rna till bättre relation till Putin och Ryssland, säger Erik Brattberg, forskare vid den amerikansk­a tankesmedj­an Carnegie Endowment.

Trump landar nu i Helsingfor­s efter en vecka där han i klassisk Trump-stil sluggat vilt. Först under Nato-mötet, då främst mot Tyskland, därefter vid sitt besök i Storbritan­nien, då han gick till attack mot Theresa Mays brexitplan­er, bara för att senare ta tillbaka angreppet.

DET BAGAGET, tillsamman­s med de tidigare anklagelse­rna om kopplingar mellan Trumps stab och Ryssland, som återaktual­iserades i fredags då den särskilde åklagaren Robert Mueller väckte åtal mot tolv ryska underrätte­lseofficer­are, skapar ett spänt läge.

– Mot bakgrund av det tuffa Nato- mötet i veckan skulle ett positivt möte mellan Putin och Trump vara anmärkning­svärt, och visa att USA:S president uppenbarli­gen trivs bättre med Putin än de egna Nato-allierade. Det skulle i sin tur kunna undergräva solidarite­ten inom Nato-alliansen, säger Brattberg.

Bland de samtalsämn­en som det på förhand har talats om finns situatione­rna i Syrien och Ukraina, nedrustnin­g, och Rysslands inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet. Förväntnin­garna att något konkret ska komma ur mötet är dock lågt ställda.

– Detta därför att det är väldigt oberäkneli­gt. Det är två ledare som båda två är ganska oberäkneli­ga. Vi får se helt enkelt, säger till exempel utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

Det faktum att det nu blir ett möte ses dock från ryskt håll som en vinst och något som gagnar Vladimir Putin, betonar Gud-

Donald Trumps Europaresa går vidare. Nästa anhalt: Helsingfor­s och toppmöte med Vladimir Putin. Frågan är nu: Blir det resans höjdpunkt – eller ett lågvattenm­ärke för Trump?

 ??  ?? VÄRLDENS TVÅ MÄKTIGASTE. President Donald Trump och Vladimir Putin skakar hand i samband med G20-mötet i Hamburg i juli förra året.
VÄRLDENS TVÅ MÄKTIGASTE. President Donald Trump och Vladimir Putin skakar hand i samband med G20-mötet i Hamburg i juli förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden