Ttela

Rekordmång­a civila dödsoffer

- TT-AFP

Våldet mot civila i Afghanista­n har nått en rekordhög nivå, visar nya siffror från FN. Under årets sex första månader dödades totalt 1 692 civila i den väpnade konflikt som plågat landet i många år.

Det är en procent mer jämfört med samma period 2017, och den högsta siffran sedan Fn-organet Unama började föra statistik 2009.

Självmords­dåd och attacker med flera beväpnade gärningsmä­n är de två enskilt största anledninga­rna bakom de mörka siffrorna.

Enligt FN ligger extremistg­ruppen IS bakom drygt hälften, 52 procent, av antalet dödade och skadade i den här typen av attacker, medan talibanern­a ligger bakom 40 procent.

Utöver dödsoffren skadades 3 430 civila mellan januari och juni, en minskning med fem procent sedan förra året.

Det stora antalet civila offer skördades trots den vapenvila som regeringen och talibanern­a kom överens om i och med högtiden id al-fitr i mitten av juni. Vapenvilan skuggades dock av två allvarliga självmords­dåd i provinsen Nangarhar i östra Afghanista­n. IS, som inte var en del av vapenvilan, tog på sig attackerna.

Talibanern­a är den enskilt största väpnade gruppen i Afghanista­n, men även IS har vid många tillfällen visat sig vara kapabla att utföra dödliga attacker i landet.

 ?? Bild: MASSOUD HOSSAINI/ARKIV ?? ATTENTAT. En skadad man får hjälp efter en självmords­attack i Kabul.
Bild: MASSOUD HOSSAINI/ARKIV ATTENTAT. En skadad man får hjälp efter en självmords­attack i Kabul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden