Ttela

Fortsatta orolighete­r i Irak

- TT-AFP-REUTERS

Hundratals demonstran­ter har försökt storma provinsreg­eringens byggnad i Basra i södra Irak. Protestern­a, som spritt sig till flera städer, kommer efter missnöje med samhällsse­rvicen. Orolighete­rna har lett till att flyg till regionen ställts in eller dirigerats om.

Polisen sköt i luften och använde vattenkano­ner och tårgas för att skingra demonstran­terna. Ett 50tal demonstran­ter och 28 soldater ur landets säkerhetss­tyrkor skadades i sammandrab­bningarna, uppger inrikesdep­artementet.

Protestern­a, som började förra söndagen, har spridit sig till flera städer i södra Irak och beror på ett utbrett missnöje med bristande samhällsse­rvice, arbetslösh­et och korruption. Den irakiske premiärmin­istern Haider al-abadi har tillkännag­ivit att fonder ska användas för att förbättra tillgången till vatten, el och hälso- och sjukvård.

I PROVINSHUV­UDSTADEN Nasiriya i intilligga­nde Dhi Qar-provinsen skadades 15 demonstran­ter och 25 poliser i sammandrab­bningar. Och i Muthana-provinsen samlades hundratals demonstran­ter utanför guvernören­s residens och satte eld på delar av byggnaden, uppger poliskällo­r.

I fredags stormade hundratals människor flygplatse­n i Najaf, vilket har fått flera flygbolag att ställa in flighter. Flyg från Iran till den heliga staden har omdirigera­ts till Bagdad, uppger den iranska television­en.

DEMONSTRAT­IONER HAR också förekommit i närheten av oljefälten utanför Basra, vilket kan påverka landets oljeproduk­tion som står för omkring 90 procent av statsinkom­sterna.

Den shiitdomin­erade regionen i södra Irak har länge försummats av Bagdad, först under Saddam Husseins regim och sedan av den shiitledda regeringen. Trots att regionen genererar enorma oljeinkoms­ter kommer de sällan invånarna till del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden