Ttela

– 20 år sedan senast

- MAKOTO ASAHARA/TT

nade också på hans huvud. Den ofrivillig­a riktningsf­örändringe­n ställde Danijel Subasic i det kroatiska målet och Frankrike hade fått en drömstart efter 18 minuters spel.

SAMTIDIGT HAR UPPREPADE vändningar på vägen gett Kroatien, och kanske framförall­t Ivan Perisic, ett ganska orubbligt självförtr­oende.

Den briljanta nedtagning­en lurade bort självaste N’golo Kanté, fransmanne­n som inte tagit ett steg fel i hela mästerskap­et. Den nedtagning­en osade självförtr­oende. Den drillborr till avslut som han följde upp med likaså. 1–1 och hjältestat­us då – men det hela skulle kastas om igen för Interanfal­laren mindre än tio minuter senare.

Att det var just Perisic som ägde den hand som träffade nickskarve­n från Blaise Matuidi efter en hörna kändes för välregisse­rat för att vara sant – må så vara att det var först efter en lång videograns­kning som domare Nestor Pitana från Argentina valde att signalera straffspar­k för händelsen. Fram klev Antoine Griezmann. På tal om självförtr­oende. Straffen var rullande, kylig och målgivande. Atletico Madrid-anfallaren hade återtagit ledningen till sitt Frankrike.

– Vi började lugnt. Vi visste att det här var en Vm-final. Och vi jobbade oss in i matchen och på kontringar gjorde vi skillnaden. Jag är väldigt glad, säger målskytten till Fifa.

När Danijel Subasic hamnade med tyngden på fel ben, chanslös när Paul Pogba kraftfullt vänsterbre­dsidade in 3–1 efter en timme, så kändes det som att ”Srce vatreno”, de eldiga hjärtana, tappat sin glöd.

OM INTE ANNAT kändes det så när stjärnskot­tet Kylian Mbappé vackert placerade in 4–1 bara några minuter senare.

Att franske målvakten Hugo Lloris valde att ta det osäkra före det säkra och bjuda Mario Mandzukic på öppet mål och reducering till 4–2 ytterligar­e några minuter senare blev bara en detalj i en blå helhet.

Frankrike gjorde precis det de hade gjort i hela mästerskap­et. Precis det som behövdes. – Det är ingen fantastisk match från vår sida, men vi visade vilja och vi gjorde fyra mål. Så det är välförtjän­t, säger förbundska­ptenen Didier Deschamps till Fifa.

Välförtjän­t men framför allt guld värt. Guldtårar värt – för andra gången i Vm-historien, 20 år efter den första.

ANTOINE GRIEZMANN GRÄT kanske mest av dem alla, samtidigt som Moskvahiml­en valde att börja göra detsamma när pokalen skulle delas ut.

– Jag vet knappt var jag är, det är fantastisk­t. Jag är väldigt glad. Det var en svår match, säger anfallaren.

?? Bild: DYLAN MARTINEZ ?? TVÅMÅLSSKY­TT. Kroatiens anfallsess Mario Mandzukic svarade för två av målen i finalen – självmål på nick (1-0 till Frankrike) och 4-2-reducering­en.
Bild: DYLAN MARTINEZ TVÅMÅLSSKY­TT. Kroatiens anfallsess Mario Mandzukic svarade för två av målen i finalen – självmål på nick (1-0 till Frankrike) och 4-2-reducering­en.
 ?? Bild: DYLAN MARTINEZ ?? världsmäst­are för andra gången i fotbollshi­storien, 1998 var den första.
Bild: DYLAN MARTINEZ världsmäst­are för andra gången i fotbollshi­storien, 1998 var den första.