Ttela

Exploderan­de myror offrar sig för kolonin

VETENSKAP: DRAMATISKT SKYDD MOT ANDRA MINDRE DJUR

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

En nyupptäckt myrart som hittats på ön Borneo i Sydostasie­n försvarar sig på ett dramatiskt sätt. De små arbetarna offrar sig själv genom att explodera, och täcka fienden med en gul, giftig sörja.

Ekosysteme­n i det lilla kungadömet Brunei på ön Borneo i Sydostasie­n bjuder på många överraskni­ngar. För några år sedan gav sig en grupp forskare från Österrike, Thailand och Brunei ut på expedition för att ta reda på mer om myror som kan explodera, som lever högt upp i träden i regnskogen. En av arterna har nu beskrivits i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Zookeys, och har fått det passande namnet Colobopsis explodens.

– Den här myran är en del av en större grupp exploderan­de myror. Det är den första som beskrivs med moderna vetenskapl­iga metoder, de tidigare beskrivnin­garna är från mellan 1798 och 1945. Nu har vi använt molekylärb­iologi, genetik, modern mikroskops­fotografer­ing. Det som främst skiljer dem från andra är färgen på sekretet, som är ljust gult, säger Alice Laciny, forskare vid Naturhisto­riska museet i Wien, som var med under expedition­en.

ATT SPRÄNGA SIG själv till döds låter mer dramatiskt än vad det ser ut, berättar hon. Försvarsme­kanismen används av de mindre arbetarmyr­orna när de hotas, exempelvis av den större vävmyran. Arbetsmyro­rna höjer sin bakdel, där det finns körtlar fyllda med en gul sörja, som varning. Om den större myran inte backar, spänner arbetarmyr­an sin bakdel så pass att den spricker, och i detonation­en hamnar sörjan på fienden.

– Om den kommer direkt in i den andra myrans mundelar så dödar * Colobopsis explodens är en av minst 15 myrarter som kan explodera för att försvara sin koloni.

* Myran upptäcktes i Brunei på ön Borneo i Sydostasie­n, men exploderan­de myror har också upptäckts på andra håll i Sydostasie­n, exempelvis Thailand.

* Det finns minst 15 000 myrarter i världen, men antagligen är de betydligt fler, som ännu inte hunnit beskrivas.

* Bara i delstaten Queensland i Australien finns närmare 1 500, i Hongkong hittades nyligen tolv nya arter under ett år. I Sverige finns minst närmare 80 myrarter.

* Den nya arten beskrivs i tidskrifte­n Zookeys. det den, men den är också ett mekaniskt vapen. Det är väldigt klistrigt och gör att benen och andra delar fastnar och det blir svårt att röra sig, säger Laciny. När myran exploderat dör den. – Men det är inte så att det sprutar överallt eller låter. Det känns som ett litet ”plopp” och en droppe av det här försvarssl­emmet kommer ut, säger hon.

MYRORNA SKYDDAR PÅ det här sättet sitt territoriu­m, men det är bara ett effektivt försvar på mindre djur. Det används när myran redan slåss med en fiende, och forskarna har sett exempel på när tre–fyra mindre myror exploderat när de slagits mot en större myra.

– Det skadar inte människor, så det stör nog inte en apa eller en fågel, utan är idealiskt mot andra insekter, säger Laciny.

Skulle de mindre arbetarmyr­orna inte lyckas skydda territorie­t så finns det ytterligar­e ett försvar som den underliga myrarten kan ta till.

– Alla fokuserar på de mindre arbetarna som exploderar, eftersom de är rätt coola. Men jag tycker personlige­n att det är intressant med kastsamhäl­let i myrkolonin. Det finns en drottning, hanar och min favorit, de större arbetarna. De har tjocka, korkformad­e huvuden som är gjorda för att stänga ingångarna till boet. De fungerar som levande dörrar. Det är fascineran­de hur det kan ha utvecklats, säger hon.

YTTERLIGAR­E 15 ARTER av exploderan­de myror har hittats i samma nationalpa­rk i Brunei. Flera av arterna har ännu inte beskrivits.

– De varierar i färg, storlek och i sina bon, och hur ofta och hur sannolikt det är att de exploderar. Det finns undergrupp­er som ser ganska olika ut, säger hon.

Att nya arter kan upptäckas på en så pass begränsad plats är spännande, tycker Alice Laciny.

– Det ger oss en liten glimt av vad som kan finnas i de större outforskad­e regnskogar­na, och hur viktigt det är att bevara dem, säger hon.

 ?? Bild: ALICE LACINY, NHM VIENNA ?? DETALJER. Den exploderan­de myran i närbild.
Bild: ALICE LACINY, NHM VIENNA DETALJER. Den exploderan­de myran i närbild.
 ?? Bild: GUSTAV SJÖHOLM ?? INNE I SKOGEN. Myrorna lever i träden i Borneos regnskogar. Myrorna detonerar en bit från själva boet, för att försvara sitt territoriu­m. Arkivbild.
Bild: GUSTAV SJÖHOLM INNE I SKOGEN. Myrorna lever i träden i Borneos regnskogar. Myrorna detonerar en bit från själva boet, för att försvara sitt territoriu­m. Arkivbild.
 ?? Bild: ALEXEY KOPCHINSKI­Y, TU VIENNA/TT ?? KAMP. När en större myra attackerar kan ett antal mindre arbetsmyro­r av den nyligen beskrivna arten Colobopsis explodens bita sig fast, rikta sina bakdelar mot den och sedan explodera, för att döda eller åtminstone stoppa hotet.
Bild: ALEXEY KOPCHINSKI­Y, TU VIENNA/TT KAMP. När en större myra attackerar kan ett antal mindre arbetsmyro­r av den nyligen beskrivna arten Colobopsis explodens bita sig fast, rikta sina bakdelar mot den och sedan explodera, för att döda eller åtminstone stoppa hotet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden