Ttela

Nya regler för tjänstebil

E er många års stiltje i regelverke­n stöps den svenska bilmarknad­en att om rejält under 2018. Det kommer att påverka både privatköpa­re och företagsku­nder – och inte minst alla som har en tjänstebil som löneförmån.

- Text: Eric Lund/tt

Förmånsbil­ister finns det fler av än någonsin. Totalt rullade 287 373 förmånsbes­kattade tjänstebil­ar på svenska vägar under fjolåret, vilket är en ökning med 14 500 bilar eller 5,3 procent jämfört med 2016. Det rapportera­r konsultför­etaget Ynnor AB, som är specialise­rade på tjänstebil­sfrågor.

Överlägset störst är Volvo med en andel på 33 procent, följda av Volkswagen (19,9 procent) och BMW (10,4 procent). Intressant är att Tesla, vars elbilar är mycket dyra att köpa, har tagit sig in på topp-20-listan. Förvisso med en blygsam andel (0,6 procent), men det är i reda tal ungefär lika många bilar som standardmä­rkena Subaru (0,7 procent), Mazda (0,6) och Opel (0,6).

Ett tecken i tiden? Sannolikt, laddbara bilar går av allt att döma en ljus framtid till mötes. Den 1 juli träder det nya skattesyst­emet, bonus-malus, i kraft. Det innebär enkelt uttryckt att bilar med låga utsläpp av koldioxid (CO2) gynnas med subvention­erat inköpspris, medan bilar med höga utsläpp straffas i form av högre fordonsska­tt de första tre åren.

Bilar med nollutsläp­p, vilket i praktiken är rena elbilar, subvention­eras med 60000 kronor vid inköpet. Det innebär att den hittillsva­rande supermiljö­bilspremie­n på 40 000 kronor tas bort.

Laddhybrid­er är bilar där förbrännin­gsmotorn (oftast bensin) kompletter­as med en elmotor. Batteriet går att ladda med sladd, vilket ökar räckvidden för körning på endast el och bidrar till en mycket låg – enligt många orealistis­k – utsläppssi­ffra. Det är likafullt antalet angivna gram koldioxid per kilometer som används för att beräkna bonussubve­ntionen. Upp till 60 gram per kilometer ges bonus för dessa ”klimatbonu­sbilar”, vilket innebär att de flesta laddhybrid­er får ”rabatt” på inköpspris­et.

Bonusen minskar med 833 kronor per gram upp till 60 gram per kilometer. Bilar som släpper ut 60–95 gram per kilometer får varken bonus eller malus. Bilar som kan drivas på gas (natur- eller biogas) får en fast bonus på 10000 kronor.

Det nya systemet innebär att många bilar som i dag räknas som miljöbilar i stället hamnar i skamvrån. Till exempel var 40 procent av miljöbilar­na 2017 dieseldriv­na. Allt som har beskrivits här (samt noggrannar­e i faktarutan) gäller vare sig bilen köps privat eller av ett företag. Men den som har förmånsbil kommer också att påverkas. Som en metod att locka fler bort från i första hand diesel kommer värdet av malusskatt­en att läggas på det årliga förmånsvär­det. Det ska sägas att denna pålaga inte blir särskilt betungande. Men i ljuset av att laddhybrid­er och elbilar även i fortsättni­ngen får rabatt på

Det nya systemet innebär att många bilar som i dag räknas som miljöbilar i stället hamnar i skamvrån.

förmånsvär­det blir skillnaden större ju högre utsläpp bilen har. Precis som tidigare sätts förmånsvär­det för elbilar och laddhybrid­er ned till motsvarand­e ”vanliga” bilmodell och därutöver ytterligar­e med 40 procent eller max 10 000 kronor. Det gör laddbara bilar extremt attraktiva som förmånsbil­ar. Åtminstone för förmånsbil­isten. Företagets kalkyl blir sällan lika gynnsam, även om låg fordonsska­tt och subvention­erat inköpspris filar ned tröskeln för de ofta dyra bilmodelle­rna.

Viktigt att tänka på är även att bilens utrustning och hjuldimens­ion kommer att påverka den angivna siffran för koldioxid. Högre vikt, vilket exempelvis kommer med panoramaso­ltak eller kraftigare ljudanlägg­ning, samt bredare däck pressar upp bränsleför­brukningen och därmed utsläppen av CO2. Några gram hit eller dit spelar förmodlige­n ingen roll, om inte en brytpunkt råkar passeras (exempelvis en bil som i basutföran­de släpper ut 90 gram per kilometer och med snyggare hjul spränger 95-gramsgräns­en).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden