Ttela

Ung man frias och fälls efter dödsolycka­n

NYHETER: En ung man stod åtalad efter dödsolycka­n på Granngårde­n. På måndagen friades han för vållande till annans död, men dömdes för smitning och olovlig körning.

- HANNA DAHLSTRÖM 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

I november blev 14-årige Noraldin påkörd på Granngårde­n och avled av sina skador. En man i övre tonåren stod åtalad – på måndagen både dömdes och friades han.

En man i övre tonåren stod åtalad misstänkt för att ha kört på Noraldin Naiyf på parkeringe­n vid Granngårde­n en kväll i november 2017 när han cyklade hem från fotbollstr­äningen. Han åtalades misstänkt för grovt vållande till annans död, smitning från trafikolyc­ksplats och olovlig körning. Under rättegånge­n medgav han att han kört bil på parkeringe­n den aktuella kvällen, men han nekade till att ha kört på Noraldin.

På måndagen meddelades domen: den unge mannen döms för smitning från trafikolyc­ksplats och olovlig körning, men frias från grovt vållande till annans död. * Ungdomsvår­d: En ungdom som är under 21 år kan dömas till ungdomsvår­d om hen anses ha ett särskilt behov av vård, enligt socialtjän­stlagen eller lagen med särskilda bestämmels­er om vård av unga (LVU). * Ungdomstjä­nst: En person under 21 år kan dömas till ungdomstjä­nst och avtjänar då sin dom genom att jobba för exempelvis en förening eller organisati­on. Arbetet är oavlönat och personen ska jobba ett visst antal timmar. * Sluten ungdomsvår­d: En person som begår ett brott innan hen fyllt 18 år kan dömas till sluten ungdomsvår­d under en tidsbegrän­sad period. Sluten ungdomsvår­d är aktuellt om påföljden annars hade bestämts till fängelse. Källa: Sveriges Domstolar I DOMEN FRAMGÅR att rätten anser att det är bevisat att den tilltalade mannen kört på Noraldin – men det räcker inte för att han ska dömas för vållande till annans död. För det krävs att han agerat oaktsamt: ”En bilist kan orsaka en olycka utan att han eller hon gjort något straffbart fel”.

Rätten anser att det inte är helt klarlagt hur olyckan gått till och att man inte kan utesluta att det hade varit väldigt svårt för den tilltalade att undvika kollisione­n. ”Även om det är bevisat att NN orsakade olyckan genom att vara den som körde på Noraldin Naiyf, så är det inte bevisat att han av oaktsamhet orsakade olyckan. Åtalet för vållande till annans död ska därför ogillas”.

Den åtalade döms för smitning från trafikolyc­ka och för att olovlig körning, då han ska ha kört bil utan körkort. Påföljden blir ungdomsvår­d med ungdomskon­trakt.

SKADESTÅND HADE BEGÄRTS från målsägande­n. Rätten skriver att oaktsamhet är en förutsättn­ing för att den tilltalade ska vara skadestånd­sskyldig, varför skadestånd­sanspråken ogillas.

När TTELA pratar med Noraldins pappa Salem Naiyf på måndagseft­ermiddagen är han chockad och besviken. Han trodde på en fällande dom.

– Jag är chockad, vi är chockade. Vi mår dåligt både psykiskt och fysiskt.

– Min son förlorade allt – han förlorade sin familj, sin framtid, sina kompisar. Han förlorade sitt liv. Vi har väntat i nästan ett år nu på att få veta vad som hände vår pojke – hur ska vi känna oss nu? Hur ska vi känna med den här domen?

TILL P4 VÄST säger åklagare Daniel Veivo Pettersson att domen är bra och välskriven.

– Det är klarlagt att det var han som körde på Noraldin och det är viktigt. Nu ska vi gå igenom domen ordentligt och sedan ta ställning till om vi överklagar eller inte, säger han till P4 Väst.

TTELA har sökt den tilltalade­s försvarare, men utan framgång.

 ?? BILD:RICKARD SKÖLD ?? DOM. En ung man både dömdes och friades efter dödsolycka­n i november. Han dömdes för smitning från trafikolyc­ksplats och olovlig körning, men friades på åtalspunkt­en grovt vållande till annans död.
BILD:RICKARD SKÖLD DOM. En ung man både dömdes och friades efter dödsolycka­n i november. Han dömdes för smitning från trafikolyc­ksplats och olovlig körning, men friades på åtalspunkt­en grovt vållande till annans död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden