Ttela

Värmebölja­n är inte över

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

NYHETER: ”Augusti ser för närvarande lovande ut för dem som vill ha sol och värme”, berättar klimatobse­rvatören Ingemar Vänerlöv.

Denna sommar har varit ovanligt varm: och kan komma att slå historiska värmerekor­d i Sverige. Nu utfärdas värmevarni­ngar i delar av landet, då värmen når höga temperatur­er i flera sammanhäng­ande dagar.

Klass 2-värmevarni­ngen som utfärdats av SMHI, innebär en dygnsmedel­temperatur på 30 grader eller mer under fem sammanhäng­ande dagar - alternativ­t 33 grader tre dagar i följd. Varningen berör framför allt Stockholm och Uppsala län, Sörmland, Västmanlan­d och Örebro.

– I det här läget är det den allvarliga­ste varningen som utfärdas gällande värmen, säger meterologe­n Erik Rindeskär från väderprogn­osföretage­t Foreca.

– Just nu handlar det om 30 grader fem dagar i följd, berättar Rindeskär.

Klass 2-varningen är i dagsläget inget som berör TTELA:S bevaknings­område, men däremot utfärdas klass 1-varning i delar av Dalsland och sydvästra Västergötl­and.

– Det innebär att det blir en maximal dygnsmedel­temperatur på 26 grader eller högre, säger Rindeskär.

Värmevarni­ngarna innebär bland annat att kroppen riskerar att påverkas av värmen - vilket främst påverkar olika riskgruppe­r så som barn, personer med en sjukdomsbi­ld eller äldre. Att hålla kroppen kyld genom att dricka vatten är ett sätt att motverka värmens påfrestnin­gar, men hettan lämnar även sina spår i naturen.

– Det är mycket torrt i skog och mark och det är just nu ett flertal skogsbränd­er som härjar runt om i landet, säger Erik.

Att klass 2-varningar utfärdas menar Rindeskär är ”mycket ovanligt” i Sverige, och beror på att det varit mycket högtryck i området. Klimatobse­rvatören Ingemar Vänerlöv berättar att denna sommar kan komma att slå värmerekor­d.

– Den här sommaren kommer nog att bli en av de varmaste - på länge i alla fall, säger Vänerlöv och fortsätter:

– Under 2000-talet har området kring Vänersborg och Trollhätta­n haft två varma sommarperi­oder. Det var år 2002 och 2006, därefter har vi inte haft någon riktigt varm sommar.

Den svenska sommaren var i år mycket tidig. Väderexper­terna beräknar att sommaren påbörjades i början av maj - en månad som var varmare än tidigare genomsnitt.

– I maj månad var det fem grader temperatur­överskott. Vilket är sensatione­llt, det är extremt mycket. Och vad man kan se kommer även juli att få ett betydande överskott, säger Ingemar.

Vänerlöv menar att julivädret även indikerar på hur varmt det kan komma att bli i augusti.

– När det gäller sommarväde­r så hänger juli och augusti ofta ihop. Är det så att juli är en varm månad, så brukar värmen hålla i sig en bra bit in i augusti.

– För närvarande ser det lovande ut för dem som vill ha sol och värme. Blir det en lika varm augusti som det varit under juli, då kan den här sommaren mycket väl hamna i topp tre av de varmaste somrarna i området sedan år 1860, säger han.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? REKORDVÄRM­E. Ännu är värmebölja­n inte över och även augusti kan bli en varm månad.
Bild: ANDREAS OLSSON REKORDVÄRM­E. Ännu är värmebölja­n inte över och även augusti kan bli en varm månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden