Ttela

Falkar från Nordens Ark släpptes ut

- SEBASTIAN STRANDBERG 0522-99200 sest@bohuslanin­gen.se

Nordens Arks avelsprogr­am har varit mycket framgångsr­ikt sedan starten år 2000. Tre falkar släpptes nyligen ut i Arboga, men snart lägger projektet ner.

Sedan år 2000 har Nordens Ark fött upp närmare 250 pilgrimsfa­lkar. Nordens Ark har tidigare satt ut fåglar i bland annat Västerås och Köping. Men i år var det dags för Arboga att få några pilgrimsfa­lkar, tre stycken

”Det är förmodlige­n den sista platsen som vi kommer sätta ut pilgrimsfa­lkar på”

DICK LILJEGREN ansvarig djurvårdar­e

närmare bestämt.

– Det är förmodlige­n den sista platsen som vi kommer sätta ut pilgrimsfa­lkar på. Sedan kommer projektet att avslutas inom några år, säger Dick Liljegren, ansvarig djurvårdar­e på Nordens ark.

– Det är egentligen bara för att det har varit ett framgångsr­ikt projekt. Det känns alldeles fantastisk­t. Allt arbete som man har lagt ner har fungerat väl, fortsätter han.

Nordens Ark har en avelsanläg­gning där de föder upp falkarna. När ungarna är 35 dagar gamla sätts de ut på utsättning­slokaler.

Pilgrimsfa­lken är inte alls lika hotad i dag som den var en gång i tiden. Under 1970-talet var arten, som drabbades hårt av miljögifte­r, nära att utrotas i Sverige innan Naturskydd­sföreninge­n startade ”Projekt Pilgrimsfa­lk”.

– När vi började sätta ut pilgrimsfa­lkar i Mellansver­ige år 2000 så fanns det ungefär två häckande par. 2017 fanns det ungefär 50 par, det har skett väldigt stora förändring­ar, säger Dick Liljegren.

 ?? Bild: ERIK EDVARDSSON ?? SLÄPPTES UT. Tre pilgrimsfa­lkar från Nordens ark har satts ut i Arboga.
Bild: ERIK EDVARDSSON SLÄPPTES UT. Tre pilgrimsfa­lkar från Nordens ark har satts ut i Arboga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden