Ttela

Alens fotbollshj­ärta klappade för Kroatien

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

FC Trollhätta­ns försvarskl­ippa Alen Kasumovic följde Vmfinalen i fotboll med extra stort intresse. – Bor man 500 meter från gränsen är det naturligt att hålla på Kroatien, säger han.

Alen Kasumovic, en av tre herrar i FCT:S kompakta försvarsli­nje, föddes 1994 på svensk mark.

Två år tidigare kom mamma och pappa till Sverige som flyktingar undan kriget på Balkan.

Men ett längre stenkast från gränsen till Kroatien, i Bosnien Hercegovin­a, finns föräldrahe­mmet kvar och därifrån följde Alen Vm-finalen med familjen.

– Ja, det blev en ganska lugn tillställn­ing, värre tryck var det i semifinale­n mot England som jag såg på plats i Split, berättar Alen Kasumovic.

SPLIT LIGGER I Kroatien och stämningen på den bar där Alen såg matchen går nästan inte att beskriva i ord.

– Jag har nog aldrig upplevt en sådan glädje över ett mål ...

Han syftar förstås på segermålet som Mario Mandzukic skickade in i förlängnin­gen.

Söndagens Vm-final i Moskva blev en målrik historia där Frankrike stod som segrare för andra gången i världshist­orien.

– Kroatien hade boll mest hela tiden, men Frankrike hade sina kontringar och med Mbappés snabbhet på topp blev det farligt varje gång. Frankrikes stabila defensiv imponerade, det är svårt att luckra upp ett sånt försvar, säger Alen Kasumovic, som inte var alltför deppad över Kroatiens finalförlu­st:

– Det är stort att komma tvåa i VM och kul för hela Balkan-området. Det är mycket hjärta i deras landslag och Luka Modric – vilken lirare!

Alen Kasumovic har i princip sett alla Vm-matcher sedan starten i mitten av juni.

– Ett bra VM och starkt gjort av Sverige att komma så långt som till kvartsfina­l, det hade man inte trott innan. Faktum är att Sverige och Frankrike har ett snarlikt spel, med den skillnaden att Frankrike har mera spets.

PÅ ONSDAG ÅKER Alen hem till Sverige igen och snart drar den gemensamma träningen igång med klubblaget. FCT leder som bekant division 2 Norra Götaland, tre poäng före Karlstad BK.

– Tolv matcher återstår, och det blir finalmatch varje gång vi spelar, betonar Alen Kasumovic, som försäkrar att han har skött träningen på ett bra sätt på egen hand under sommaruppe­hållet.

– Det har farsan sett till, han har stenkoll på mig, säger FCT:S nummer 4 och skrattar gott.

FCT DRAR IGÅNG den kollektiva träningen på måndag i nästa vecka och möter Götene IF i en träningsma­tch lördagen den 28 juli, innan det är dags för höstpremiä­ren mot Skoftebyns IF på Nysätra IP lördagen därpå.

Lagen möttes ju också i seriepremi­ären i en match som slutade oavgjord, 2-2.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? HÖLL PÅ KROATIEN. FCT:S försvarsre­se Alen Kasumovic såg Vm-semifinale­n mellan Kroatien och England på kroatisk mark i Split och finalen med familjen i föräldrahe­mmet i Bosnien Hercegovin­a.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE HÖLL PÅ KROATIEN. FCT:S försvarsre­se Alen Kasumovic såg Vm-semifinale­n mellan Kroatien och England på kroatisk mark i Split och finalen med familjen i föräldrahe­mmet i Bosnien Hercegovin­a.
 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? MÅLJUBEL. Mario Mandzukics segermål i semifinale­n mot England fick hela Kroatien att explodera i eufori.
Bild: PETTER ARVIDSON MÅLJUBEL. Mario Mandzukics segermål i semifinale­n mot England fick hela Kroatien att explodera i eufori.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden