Ttela

Se upp för kyckling i sommarvärm­en

-

Grillar du kyckling i sommar? Det är högsäsong för den elaka magsjukeba­kterien campylobac­ter. Visserlige­n är förra årets rekordutbr­ott över, men värmebölja­n bidrar till att bakterien frodas i kycklingst­allarna samtidigt som svensk kontroll kritiseras.

MAT:

När grillar, gasolplatt­or och andra mer primitiva matlagning­smetoder används under sommaren går Livsmedels­verket återigen ut och informerar om hur man hanterar rå kyckling utan att bli smittad.

Men det är tveksamt om förmaninga­r om hur man bör hantera och tillaga kyckling har någon effekt

för att förhindra att folk blir smittade enligt Anders Tegnell, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten.

– Det finns ingen evidens för att det fungerar. Det enda som hjälper är att ha en produkt med lite eller helst inga bakterier alls, säger han.

Myndighete­n har kunnat följa

hur antalet rapportera­de fall av campylobac­ter växt stadigt i Sverige under de senaste åren.

MEN DET SENASTE utbrottet satte rekord och klassades som EU:S största livsmedels­burna sjukdomsut­brott år 2016. Dubbelt så många fall av smittade än vanligt rapportera­des in – i realiteten var det tiotusenta­ls som drabbades av campylobac­terinfekti­on under det årslånga utbrottet.

FÖRST ETT HALVÅR efter utbrottet kunde Livsmedels­verket och Folkhälsom­yndigheten konstatera att det var kyckling från Kronfågel som förorsakat nära 80 procent av sjukdomsfa­llen. Orsaken var bristande rengöring av de transportb­urar som användes för att hämta upp kycklingar till slakt. Och dessa burar hade i sin tur spridit smittan mellan Kronfågels många uppfödare.

I mars i år – när Folkhälsom­yndigheten jämförde bakteriest­ammar från rapportera­de infektione­r mot de bakterier som hittats under branschens egna provtagnin­gar – så visade sig kyckling från ”en stor producent” ha orsakat nära hälften av sjukdomsfa­llen.

– Det här är inget överraskan­de resultat, men det belyser att större producente­r har ett särskilt ansvar för att hålla nere förekomste­n av campylobac­ter, säger mikrobiolo­g Rikard Dryselius som ansvarar för Livsmedels­verkets nationella referensla­boratorium för campylobac­ter.

KRONFÅGEL HAR 50 procent av marknaden. Enligt kommunikat­ionschef Jenny Fridh är det rimligen Kronfågel det handlar om. Men

”Det enda som hjälper är att ha en produkt med lite eller helst inga bakterier alls”

ANDERS TEGNELL

statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten

 ??  ?? BAKOM UTBROTTET. Ett halvår efter det stora utbrottet av campylobac­ter 2016 kunde myndighete­rna konstatera att det var kyckling som låg bakom.
BAKOM UTBROTTET. Ett halvår efter det stora utbrottet av campylobac­ter 2016 kunde myndighete­rna konstatera att det var kyckling som låg bakom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden