Ttela

Ta hand om maten och slipp magsjuka

Rötmånad har det i stort sett varit sedan maj i år. Vi tipsar om hur du hanterar maten på rätt sätt.

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

Årets värmebölja för med sig ökade risker för att livsmedel ska bli dåligt. Här är några viktiga råd för att undvika att bli bakteriesm­ittad av din mat.

Redan under maj var det sommarvärm­e och månaden gick till historien som den varmaste majmånad som någonsin uppmätts i Sverige. Sedan dess har värmen i stort sett hållit i sig. Därför är det i år också en väldigt lång period av vad som kallas rötmånad.

– Traditione­llt slår rötmånaden in i slutet av juli och håller i sig över augusti, men nu har det varit varmt väldigt länge. Så det har egentligen varit rötmånad sedan i maj, säger Jonas Toljander, riskvärder­are och mikrobiolo­g på Livsmedels­verket.

UNDER DEN HÄR perioden skapar värmen och luftfuktig­heten utmärkta förhålland­en för bakterier att frodas i vår mat. Detta gör att livsmedel snabbt blir dåligt och man riskerar att bli sjuk om man inte hanterar sin mat varsamt.

Jonas Toljander har ett par rekommenda­tioner för hur man ska agera för att undvika att bli dålig av sin mat. Redan under handelstur­en bör man ha med sig tanken på att värmen påverkar maten.

– När man handlar så blir det lätt att bilen är varm på vägen hem. Det kan vara bra att ha med sig en kylväska för den kylda maten och att man snabbt får in maten i kylen när man kommer hem, säger han.

När det kommer till tillagning­en trycker han extra på hygienen, vilket han dock säger alltid är viktigt i köket. Under den här perioden är det extra viktigt att tvätta sina händer när mat ska hanteras. Har man varit i kontakt med djur är detta extra viktigt.

– Djur tvättar rumpan och pälsen med samma tunga, så det är möjligt att få i sig dåliga bakterier den vägen. Samma om man har varit ute i naturen gäller det att vara noga, då man kan ha kommit i kontakt med avföring.

Han rekommende­rar att kött genomsteks, speciellt maträtter gjorda på köttfärs.

– Vi avråder blodiga hamburgare om man inte är säker på att köttet har hanterats på rätt sätt. Bakteriern­a finns på utsidan av köttet, och om det mals med bakteriern­a så finns ju de i färsen.

DE ALLRA FLESTA bakterier har problem att utvecklas i kyla och Jonas Toljander beskriver det som att de nästan går i dvala av kallare temperatur­er. Därför tipsar han om att sänka temperatur­en på kylskåpet något, dels för att maten ska hålla lite längre och dels för att det lätt blir varmt i kylskåpet när det öppnas och stängs i värmen.

Däremot säger han att det ska användas sunt förnuft för att bedöma om maten verkligen är dålig. Har maten hanterats rätt behöver man inte oroa sig.

– Man ska inte slänga mat i onödan. Om det inte är riskproduk­ter som köttfärs eller sallad som har stått framme, så bör man smaka och lukta för att avgöra, säger han.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ?? Bild: PRESSBILD ?? EXPERT. Jonas Toljander på Livsmedels­verket.
Bild: PRESSBILD EXPERT. Jonas Toljander på Livsmedels­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden