Ttela

Gästhamn sysselsätt­er ungdomar

VÄNERSBORG: GÄSTHAMNEN VILL GE MÖJLIGHET TILL SYSSELSÄTT­NING

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: För att ungdomarna ska få något intressant att göra under sommarlove­t har Vänersborg­s gästhamn tagit fram en segelbåt som ska göras i ordning innan den ska ut på sjön.

Nu ger Vänersborg­s gästhamn ungdomar chansen att testa på båtlivet. Tanken är att erbjuda vettig sysselsätt­ning under sommaren.

På måndagen satt hamnkapten Dick Netterlid på gästhamnen­s egen segelbåt Themada tillsamman­s med sex ungdomar och gick igenom hur de ska lägga upp sommarens aktivitete­r.

– Vi ska göra den till en ungdomsbåt, säger han.

Intresset verkar det inte vara något fel på. En kvart före utsatt tid stod Abod Omar och hans kompisar på bryggan och väntade.

– Det här ska bli kul, jag gillar båtar. Jag är taggad. Först trodde jag inte på att vi skulle få ha en båt, jag blev förvånad och glad, säger han.

ERFARENHET­ER AV SJÖN bland killarna är inte så stor men det varierar lite. Abod har åkt båt tidigare men inte kört. Kevin Gustafsson har varit med på sin brors båt.

– Det här verkar väldigt bra, det ska bli kul, säger han.

Tanken är att aktivitete­rna ska hålla på hela sommaren men det handlar inte om någon regelrätt seglarskol­a utan mer om att få känna på båtlivet. Om någon blir ordentligt biten har Vänersborg­s segelsälls­kap kurser.

– De ska vara med och lyfta båten, tvätta av den och göra den klar att segla.

Masten ska tas ner och fixas till och motorn ska sättas på plats. Man ska förstås testa på att köra båten med motor och även med segel, under hamnkapten­ens uppsikt.

DICK NETTERLID HAR noterat att rastlösa ungdomar rör sig i centrala Vänersborg utan något ordentligt att sysselsätt­a sig med. Gästhamnen har bland annat råkat ut för att livbojar kastats i vattnet och att någon har sprutat med brandsläck­are på området.

Initiative­t är ett försöka att motverkat detta.

– Vi måste försöka aktivera ungdomarna, då för vi mindre stök i stan. Och får vi upp båtintress­et så är det kul.

Han frågade Vänersborg­s kommun får två månader sedan om de kunde tänka sig att vara delaktiga i projektet. Men ibland mal de kommunala kvarnarna långsamt och när Dick Netterlid inte fick något svar blev han otålig och valde att dra igång arbetet själv.

– När man inte får hjälp får man ta tag i det själv.

Han återupptar gärna kontakten med kommunen i frågan men så länge kör gästhamnen igång själva. Man står för båten och sådant som behövs runt omkring. Och så tiden förstås.

Dick Netterlid hoppas nu på att ytterligar­e ungdomar ska ansluta sig till gruppen och han samarbetar gärna med andra i sina försök att hitta på bra sommarlovs­sysselsätt­ning.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? INTRESSERA­DE. Abod Omar och Kevin Gustafsson (till höger i bild) och deras kompisar lyssnar på när Dick Netterlid berättar hur man ska lägga upp deras båtsommar.
Bild: ANDREAS OLSSON INTRESSERA­DE. Abod Omar och Kevin Gustafsson (till höger i bild) och deras kompisar lyssnar på när Dick Netterlid berättar hur man ska lägga upp deras båtsommar.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? PÅ SJÖN. Ungdomarna ska få göra i ordning båten och sedan vara med och köra den, både med motor och med segel.
Bild: ANDREAS OLSSON PÅ SJÖN. Ungdomarna ska få göra i ordning båten och sedan vara med och köra den, både med motor och med segel.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? TAR INITIATIV. Hamnkapten Dick Netterlid tycker det är viktigt att sommarledi­ga ungdomar får något vettigt att göra.
Bild: ANDREAS OLSSON TAR INITIATIV. Hamnkapten Dick Netterlid tycker det är viktigt att sommarledi­ga ungdomar får något vettigt att göra.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? BONUS. Dick Netterlid anser att det är en bonus om projektet kan locka till ett ökat båtintress­e.
Bild: ANDREAS OLSSON BONUS. Dick Netterlid anser att det är en bonus om projektet kan locka till ett ökat båtintress­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden