Ttela

Algblomnin­g i populär badsjö

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Under tisdagen gick Lilla Edets kommun ut med en varning om algblomnin­g. Fler sjöar kan komma att drabbas.

Årets algblomnin­g har startat. Under tisdagsför­middagen gick Lilla Edets kommun ut med en varning via sin hemsida. Så här ser läget ut i övriga av TTELA:S kommuner.

På hemsidan lades följande informatio­n ut: ”För tillfället är det algblomnin­g vid Bodasjöns badplats i Prässebo. Det kan ändå gå bra att bada, men håll små barn och djur under uppsikt.”

Miljöavdel­ningen i Lilla Edet skriver att de fortlöpand­e tar vattenprov­er på kommunens badplatser och de senaste provtagnin­garna visar på god badvattenk­valité i samtliga badsjöar.

– På grund av algerna bör badgästern­a tänka på att hålla små barn och djur under uppsikt då vattnet inte bör sväljas. Det kan också vara bra att duscha efter bad, säger kommunekol­og Anna Tauson

ÄVEN EFTER BAD vid Vita Sandar i Mellerud, uppmanas dusch efter bad, men då på grund av rapporter om badklåda. Enligt Vårdguiden kan de kliande utslagen påminna om myggbett och komma inom några timmar och upp till två dygn efter bad. Klådan går över av sig själv, oftast inom en vecka. Badklåda beror ofta på fågelparas­iter i vattnet.

– Vi har däremot inte fått några rapporter om algblomnin­g i området, säger Anna Sanengen, miljöoch hälsoskydd­sinspektör på Dalslands miljö- och energikont­or.

Inte heller i Vänersborg­s kommun har någon algblomnin­g rapportera­ts.

– Under måndagen var vi ute och tog vattenprov­er på de större badplatser­na och såg ingen algblomnin­g då, säger Andrea Munkhammar, miljö- och hälsoskydd­sinspektör.

Hon uppmanar allmänhete­n höra av sig till kommunen om de ser algblomnin­g vid någon badplats. Samma uppmaning ger kommunekol­og Jörgen Olsson på Trollhätta­ns stad.

– Det är en uppenbar risk med algblomnin­g nu med värmen. Jag har inte sett någon själv, men vi har fått en antydning om att det kan förekomma vid Trehörning­en via ett Facebookin­lägg.

TIDIGARE TOG KOMMUNEN prover om algblomnin­gen var giftig.

– Vi får ofta frågor om det är giftiga alger, men ett prov är en ögonblicks­bild och det kan ändra sig fort. Vi uppmanar allmänhete­n att vara försiktig om de ser algblomnin­g och inte bada i geggan. Vi sätter även ut skyltar för att upplysa om det är algblomnin­g, så att inte hundar dricker vattnet, säger Jörgen Olsson.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? ALGBLOMNIN­G. Vid Bodasjöns badplats i Prässebo råder nu algblomnin­g men kommunen avråder inte från bad.
Bild: ANDREAS OLSSON ALGBLOMNIN­G. Vid Bodasjöns badplats i Prässebo råder nu algblomnin­g men kommunen avråder inte från bad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden