Ttela

”Kritiskt men under kontroll”

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

NYHETER: Branden i Färgelanda påverkar Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nds resurser. Personal har gått in på sin semester.

Västra Götaland har varit förskonad från större bränder även om räddningst­jänsten bekämpar en brand i Färgelanda. Om ytterligar­e en brand i samma omfattning skulle bryta ut har Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd (Närf) kapacitet att klara en brandbekäm­pning på timmar men inte dagar.

Att det råder stor eller extremt stor brandrisk i stora delar av Sverige har nog få missat. I de värst drabbade delarna är det både brist på personal och material, i TTELA:S område har Närf en kritisk period att ta sig an.

IEN BRAND Färgelanda har bekämpats under flera dagar av flera styrkor dagligen och de styrkor som bekämpar branden roteras. I släcknings­arbetet har styrkor från andra delar av Västra Götalandsr­egionen deltagit.

– Vi har haft hjälp från flera olika räddningst­jänstorgan­isationer Storgötebo­rg, Sjuhärad och Skaraborg samt andra styrkor i Fyrbodalso­mrådet, säger Johan Ytterberg.

I dagsläget är det bara Vargön som inte är fullt bemannande av alla brandstati­oner i Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd. På grund av branden i Färgelanda är Närfs resurser ansträngda och skulle ytterligar­e en brand av samma omfattning ske skulle räddningst­jänsten behöva hjälp. Det som oroar det inre befälet just nu är belastning­en som personalen får utstå vid långvariga bränder.

– Personal har avbrutit sina semestrar för att hjälpa till, det är fantastisk­t men tärande för personalen som är ute och kommer att bli ett problem under ett längre perspektiv, säger Johan Ytterberg.

I ANDRA DELAR av Sverige har räddningst­jänsten gått ut med att de har brist på material för att kunna bekämpa bränder. Norra Älvsborg är inte lika hårt drabbat och det finns resurser att tillgå.

– Vi har brandflyg som flyger tre gånger per dag som kan ta bilder där vi kan uppskatta omfattning­en av bränder, säger Johan Ytterberg.

Utöver det så finns även en skogbrands­depå i Bengtsfors. Där är det myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) bestämmer om den kommer att kopplas in.

– Ansvaret för depån ligger hos Bengtsfors räddningst­jänst. Vi hade kunnat användas oss av den vid branden i Färgelanda men har inte ansett att vi behövt det, säger Johan Ytterberg.

Det finns även tillgång till helikoptra­r som kan vattenbomb­a men i dagsläget är de involverad­e i skogsbränd­erna som härjar i Gävleborgs län.

 ?? Bild: CAROLINE LUNDGREN ?? BRAND. Räddningst­jänsten från Södra Bohusläns räddningst­jänstförbu­nd släcker en kopparbran­d i Lilla Edet.
Bild: CAROLINE LUNDGREN BRAND. Räddningst­jänsten från Södra Bohusläns räddningst­jänstförbu­nd släcker en kopparbran­d i Lilla Edet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden