Ttela

FALLENS DAGAR.

Elvaårige Zion Merking ska ge ljus åt stjärnor som The Sounds och Takida på en scen han själv designat.

- 9

”Att bygga en scen är lite som att bygga med Lego”

Trots att han bara är elva år gammal har Zion Merking redan hunnit med att ratta ljus åt bland andra Hov1 och Hardcore Superstar. I helgen väntar Fallens Dagar där han sköter spakarna åt akter som The Sounds och Renaida – på en scen han själv designat.

Ute på Innovatumo­mrådet i Trollhätta­n förbereds det för fullt inför helgens festlighet­er. MM Lighting heter företaget som drivs av Johan Merking, och som ansvarar för scenljuset vid de flesta stora evenemang i Trollhätta­n. Under Fallens Dagar kommer akter som The Sounds, Takida och Renaida till stan, och i vanlig ordning är det just MM Lighting som står för ljuset. Men trots sin 30-åriga erfarenhet inom branschen har Johan Merking kanske blivit omsprungen – av sin elvaårige son.

– Han har lärt sig att programmer­a bättre än mig genom att kolla på Youtube-klipp, säger Johan Merking och skrattar.

INTRESSET FÖR SCENLJUS kom naturligt i samband med att han var med pappa på jobbet, berättar Zion Merking. I dag jobbar de ständigt sida vid sida, och brukar turas om att sköta spakarna.

– Det är detta jag vill göra i framtiden, och helst av allt skulle jag vilja jobba med Melodifesi­tvalen, säger han.

Men det är inte bara att ställa sig vid scenen och dra i spakarna. I ett datorprogr­am bygger Zion en skalenlig scen utifrån de mått som den fysiska scenen senare kommer att ha. När lampor placerats ut på scenen i programmet kan han styra scenshowen via ett mixerbord. Scenmodell­en skickas sedan vidare till scenbyggar­na, som riggar ljuset enligt Zions modell.

– Det är lite som att bygga med Lego, man får friheten att göra ungefär som man vill, säger han.

DE BÅDA PRATAR i termer som normalt säkert är helt obegriplig­a för en elvaåring. Men att arbeta med scenljus är ett ovanligt jobb, och att vara såpass kunnig i såpass ung ålder är ännu mer ovanligt, menar Johan Merking.

– Stora artister kommer fram och vill ta bilder eller säga hur imponerand­e de är av honom, och det är inte bara för att han är elva år gammal. Det är för att han är riktigt duktig, säger han.

Zion Merking

UNDER ONSDAGEN INLEDS riggningen av den stora scenen på Drottningt­orget, och på torsdag morgon ska ljuset upp. När The Sounds går på scenen under fredagskvä­llen börjar allvaret för Zion Merking, som själv designat scenen.

– Det blir lite extra nervöst när det är så stora artister och mycket folk, men det kommer nog att gå bra. Det är ju inte första dagen jag är tekniker på Fallens Dagar, säger han.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? EN LJUS FRAMTID. Trots sin ringa ålder har Zion Merking redan varit ljusteknik­er åt bland andra Hov1 och Hardcore Superstar.
Bild: ANDREAS OLSSON EN LJUS FRAMTID. Trots sin ringa ålder har Zion Merking redan varit ljusteknik­er åt bland andra Hov1 och Hardcore Superstar.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? LJUS FRAMTID. Trots att Zion Merking endast är elva år gammal vet han att han vill jobba som ljusteknik­er i framtiden.
Bild: ANDREAS OLSSON LJUS FRAMTID. Trots att Zion Merking endast är elva år gammal vet han att han vill jobba som ljusteknik­er i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden