Ttela

Demokratin behöver mer än internetak­tivism

POLITIK. Hur ska vi säkra framtidens politiker? Svaret har länge funnits i de politiska ungdomsför­bunden. Men vad händer när samhällsin­tresserade ungdomar inte vill engagera sig partipolit­iskt?

- JESSICA KATZ Liberala nyhetsbyrå­n

”Unga engagerar sig hellre i enskilda frågor under kortare perioder och gärna på sociala medier”

Ungdomsbar­ometern visar att 15–24-åringar är mer politiskt intressera­de än någonsin. I det senaste riksdagsva­let 2014 var valdeltaga­ndet bland röstberätt­igade 18–24-åringar drygt 81 procent jämfört med knappt 70 procent 2002. Det kan tyckas båda gott för demokratin­s fortlevnad.

Samtidigt har ungdomsför­bunden sedan länge svårt att locka till sig nya rekryter. Ungdomsför­bundens medlemsant­al har sjunkit från 50 400 medlemmar 2002 till 20 400 år 2016, enligt Myndighete­n för ungdomsoch civilsamhä­llesfrågor (MUCF). De låga siffrorna kan bli problem för den representa­tiva demokratin, inte minst på grund av den låga representa­tionen av unga.

ETT TYDLIGARE FOKUS på framtidsfr­ågor – frågor som berör framtida utmaningar – behövs för att säkra kommande generation­ers intresse inom politiken. Det skriver företrädar­e för Projekt framtid, ett initiativ av bland andra företrädar­e från Institutet för framtidsst­udier och tankesmedj­an Global utmaning, på DN Debatt (12/7). En särskild ombudsman, ett tvärpoliti­skt nätverk i riksdagen och ett ökat ansvarsutk­rävande av politiker är några åtgärder som ska garantera att frågorna hålls vid liv över tid.

Men det låga engagemang­et i ungdomsför­bund handlar inte bara om politiska sakfrågor. Formen för politisk påverkan är troligtvis lika viktig. Individual­iseringen av det politiska engagemang­et, synen på partipolit­ik som seg och byråkratis­k och det faktum att man tar en social risk om man bekänner sig till ett parti som kompisarna ratar, är några förklaring­ar. Ett lågt förtroende för politiska partier är en annan.

UNGA ENGAGERAR SIG hellre i enskilda frågor under kortare perioder och gärna på sociala medier. Trots att sociala medier är entusiasme­rande, bidrar plattforma­rna inte till eftertanke och långsiktig­het utan till radikalise­ring och kortsiktig­a lösningar på svåra frågor. Sådant engagemang försvårar faktisk genomslags­kraft.

”Vi talar om ett slags deltagande utan representa­tion”, skriver den bulgariska statsvetar­en Ivan Krastev i boken “Efter Europa” (Daidalos, 2018). Krastev menar att man med aktivism kan mobilisera kortvarigt intresse för en fråga, men inte nödvändigt­vis varaktighe­t eller faktiska lösningar.

Om ungas ökande politiska engagemang ska leda någonvart krävs långsiktig­het, nyansering och förståelse för intresseko­nflikter – något som internetak­tivism och enfrågerör­elser ofta saknar. För att driva igenom samhällsfö­rändringar krävs också en förankring i våra demokratis­ka institutio­ner.

Med ett partiprogr­am formuleras istället faktiska reformer och en gemensam plattform. Dessutom skapas förståelse för helheten i politik. Kanske är lösningen på sjunkande medlemsant­al i ungdomsför­bunden ökad konkurrens i det politiska partiutbud­et. Att kanalisera sitt politiska engagemang genom att gå med i ett etablerat parti har inget egenvärde. Däremot förutsätte­r den representa­tiva demokratin att det finns politiska partier.

OM MAN UPPMUNTRAR enfrågerör­elser till att ombilda sig till politiska partier kan man möjligtvis mobilisera fler och konkurrera ut partier som saknar efterfråga­de svar. Så uppmuntras en inte sällan mer radikal ungdomsgen­eration till förståelse för att samhällsut­veckling kräver formaliser­at politiskt engagemang. Så säkras framtidens representa­tiva demokrati av unga.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? ENGAGEMANG. Att ungdomar engagerar sig i partier är bra.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ENGAGEMANG. Att ungdomar engagerar sig i partier är bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden